Публикация

Овладяване на диабета на работното място

Овладяване на диабета на работното място

Един на всеки десет души по света днес страда от диабет, какво могат да направят работодателите?

 

Световният ден за борба с диабета (СДД) се отбелязва за първи път през 1991 г. от IDF (International Diabetes Federation) и Световната здравна организация в отговор на нарастващата загриженост относно опасността за здравето, която представлява диабетът. 

 


Диабетът се приема и като трудов проблем, тъй като може да оказва влияние върху способността на служителя да изпълнява работата си. Важно е да се има предвид, че въздействието на захарната болест е различно при отделните хора. 


Основните предизвикателства, с които се сблъскват работещите, са свързани с поддържането на диетични и двигателни режими, за да се запази здравословно ниво на кръвната захар. 

 

 


Работодателите трябва да се съобразяват със служителите с диабет


Всички членове на екипа на една организация е необходимо да работят заедно, за да са подготвени за възможните проблеми, които може да предизвика диабета. Консултация за необходимите мерки предоставят експертите по здраве и безопасност при работа. В резултат на повече от 30г. наблюдения и работа с различни по големина и сфера на дейност предприятия в България и по света, една от водещите компании в областта - ЛОТ-КОНСУЛТ предлага 14 ключови съвета за диабета на работното място:

 

  1. Включване на информация за превенция и управление на диабета във всяка здравна или уелнес програма на работното място.
  2. Обучаване на ръководството за нуждите на служителите с диабет и как най-добре да се справят с тях.
  3. Допитване до служителите с диабет какви принадлежности и мерки биха били най-подходящи за тях. Например отделно място за изследване на нивата на кръвната захар или за поставяне на инсулинови инжекции.
  4. Възможност за промяна на работния график на служителите, в случай на  необходимост.
  5. Служителите с диабетна ретинопатия (нарушение на зрението, причинено от захарната болест), може да се нуждаят от използване на помощни технологии.
  6. Лицата, оказващи първа помощ трябва да бъдат обучени да разпознават обичайните остри симптоми на хипогликемия и свързаните с нея проблеми.
  7. Осигуряване на място за почивка на служителите, докато нивата на кръвната им захар се нормализират.
  8. Разрешаване на служителите да държат храна и консумативи за тестване в близост до работното си място.
  9. Осигуряване на време за медицинско лечение и възстановяване, както и за всички образователни сесии, необходими за запознаване със състоянието им и начините за справяне с него.
  10. Осигуряване на почивки на служителите, за да приемат лекарства или да изследват нивата си на кръвна захар.
  11. Насърчаване на физическата активност.
  12. Осигуряване на избор на здравословна храна в кафенетата, вендинг машините, на срещите и др.
  13. Обръщане на внимание както на организационните фактори, така и на психичното здраве, за да се намали стресът.
  14. Осигуряване на достъп до програми за подпомагане на служителите, групи за подкрепа и др.

В повечето случаи на работното място диабетът няма да изложи на риск болния или околните. Но работодателите е необходимо винаги да са информирани за състоянието на служителите и да осигурят нужната среда, в която те ще се чувстват максимално продуктивни и в безопасност. 

 

Какво трябва да знаем за диабета?


Диабетът е заболяване, при което хората не могат да произвеждат достатъчно инсулин или организмът им не може да използва ефективно произведения. Хормонът инсулин контролира нивото на глюкозата. Той е нужен, тъй като глюкозата е основен източник на енергия за клетките на организма.


Съществуват три вида диабет:


Тип 1 (засяга 5-10% от диабетиците, развива се бързо и обикновено се диагностицира при деца, тийнейджъри и млади хора)
Той не може да бъде предотвратен и лицата, живеещи с него се нуждаят от инсулин.


Тип 2 (засяга 90-95% от диабетиците, развива се с течение на времето и обикновено се диагностицира при възрастни)
Много хора с диабет тип 2 могат да се справят със състоянието с помощта на диета и физически упражнения, докато при други може да се наложи да приемат и лекарства.


Гестационен диабет (може да се появи по време на бременност)
Тази форма на диабет, която засяга 2-4% от всички бременности, обикновено изчезва след раждането на бебето. Въпреки това майката и детето остават изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2 по-късно през живота.

 

За някои хора животът с диабет, особено при диабет тип 2, е по-лесен, докато работят от дома си

 

Те имат възможността да хапнат набързо, да приготвят храна, да спортуват или да се погрижат за инсулиновата си инжекция, без да се притесняват, че няма да намерят  уединено място, където да я инжектират.


В случай, че страдат от хипер или хипогликемия (внезапно покачване или спадане на нивото на кръвната глюкоза), диабетиците често изпитват умора, отпадналост, замъглено зрение, забавен говор или мислене, а понякога и умствено объркване. 

 

Работата от офиса, независимо дали на пълен, или непълен работен ден, може да отключи някои от тези стресови фактори.

Коментари