Публикация

Промени във фарма-ръководството по кожни и венерически заболявания

Промени във фарма-ръководството по кожни и венерически заболявания

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 23 януари 2020 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по кожни и венерически заболявания.


Той е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Причините за промяна на ръководството

са свързани с необходимостта от актуализиране на лекарствената терапия за лечение на атопичен дерматит и псориазис, се посочва в мотивите към проекта.

Цели

С проекта на нормативен акт се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на кожните и венерически заболявания, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия, в частност по отношение на дерматологичните заболявания атопичен дерматит и псориазис.


Основната цел е гарантиране достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги. Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственото лечение в обхвата на медицинската специалност, чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми за горепосочените заболявания. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните със заболявания, включени в обхвата на лечение по медицинска специалност „Кожни и венерически болести“, изтъкват от здравното министерство.

Очакваният резултат от прилагането на проекта

на наредба е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти за заболяванията атопичен дерматит и псориазис, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с кожни и венерически заболявания. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг от пациенти. Резултатите от прилагането на ръководството са свързани с постигане на най-важната цел – осигуряване на пациентите високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Кожни и венерически болести“ и единни качествени и количествени показатели за ефективността на прилаганата терапия.

Финансови средства, необходими за прилагането на нормативния акт

Приемането на нормативния акт няма да окаже пряко и/или косвено влияние върху държавния бюджет.

Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз

Проектът не е свързан с въвеждане на изисквания на европейското законодателство, поради което не е необходимо изготвяне на анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.


Настоящият проект ще бъде съгласуван с експертния съвет по медицинска специалност „Кожни и венерически болести“ в периода на обществените консултации.

Обществената консултация продължава до 05.12.2022 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: antonia.toncheva@ncpr.bg


С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

motivi_FTR_kojni_i_venericheski_bolesti_promiana_1.pdf
Nar_izm_i_dop_na_Nar_2_ot_2020_FTR_kojni_promiana_1.pdf

Коментари