Публикация

Ще спрат ли тока на белодробната болница във Варна

Ще спрат ли тока на белодробната болница във Варна

През миналата седмица стана ясно, че заради просрочени задължения електричеството в белодробната болница във Варна ще бъде спряно. Финансовото състояние на лечебното заведение е критично. Крайната мярка с преустановяване на електрозахранването е планирана за 21 ноември. На този фон персоналът не е получавал заплати от повече от 10 месеца.

 

Според управителя доц. Христо Ганчев в света туберколозни болници търговски дружества няма. "Общинският съвет отказва, защото сме търговско дружество. Ако бяха платили за миналата година, щяхме да сме ликвидирали 400-500 хиляди лева. Сега щяхме да трупаме нови, но сега се събраха към 800 000 лева. От тях 80 000 са за ток", обясни той.

 

Ако бъде спряно захранването, болницата няма как да функционира. Затова директорът има решение. "Ще взема болните, които са 20 души, и ще ги заведа в кабинета на председателя на Общинския съвет. Там да ги лекуват" заяви доц. Ганчев.

 

От Общинския съвет казаха за NOVA, че на последното заседание темата е била коментирана, като е било препотвърдено решение от 2015 г., което гласи, че дейността ѝ ще бъде прехвърлена към друго лечебно заведение. На това управителят отговори, че никой не е провел среща по въпроса с него.

Коментари