Публикация

Кои пушачи най-трудно отказват цигарите?

Кои пушачи най-трудно отказват цигарите?

Най-зависимите рядко търсят помощ от лекарите, бездимните алтернативи увеличават шанса да не пропушитe отново

Заклет пушач не е просто фраза, категорични са лекарите. Пациентите, които имат по-голяма зависимост от никотина,  много по-рядко търсят помощ да откажат цигарите чрез професионални грижи, показва изследване на кардиолози от болницата „Атикон“ в Атина.  В същото време по-голямата част от хората, които отказват цигарите без да ги заместват с електронни цигари или никотинова терапия, след няколко месеца отново се връщат към пушенето. Данните от проучването бяха цитирани по време на Петата научна среща за намаляване на вредата от тютюнона в гръцката столица, която събра водещи специалисти от цял свят.

 

Лекарите са изследвали 103-ма пациенти, постъпили в болница с остър миокарден инфаркт, за които спирането на цигарите е ключово за оцеляването им. Зависимостта им от цигарите била установена чрез тест на Фагерстрьом, който дава представа за степента на пристрастяване. Пациентите попълват въпросник, включващ данни за семейно положение, образование, навици, свързани с тютюнопушенето, като например колко време след събуждане палят първата си цигара.

Оценихме пациентите като много, средно и малко зависими. Използвахме никотин-заместващи медикаменти и електронни цигари. Проследихме дали пациентите пушат на третия и шестия месец след изписването“, обяснява кардиологът д-р Калирое Куреа, от клиниката за отказване на пушенето към атинската болница.

28 пациенти или почти всеки трети пушач с инфаркт не отказват цигарите през целия 6-месечен период на проследяване. 39 пациенти (37,8%) спират да пушат за около 3 до 6 месеца, но след това се връщат към цигарите. Само 34 пациенти (33%) са спрели да пушат за 6 последователни месеца, показват данните. Пациентите, които участват в програма за спиране, по-рядко се връщат към вредния навик, отколкото тези, които спират без никаква подкрепа, като съотношението им е 33,3% срещу 61,8%. Или от 3-ма души само 1 участвал в програмата ще запали цигара отново.

 

Тези данни показват необходимостта от добре организирани клиники за отказване от тютюнопушене за вторична профилактика на сърдечните заболявания, посочват кардиолозите.

Рискът от инфаркт не намалява веднага

Намаляването на риска от инфаркт изисква време, но все пак той спада с 30% 2 години след спирането на цигарите, аргументират се медиците.

Когато пациентите току-що са преживели сърдечен инцидент все още ги е страх, но месеци по-късно това отшумява и те отново посягат към цигарите. Може да отнеме години на пушачите да променят поведението си, а това е важно, особено в стресови ситуации. По-вероятно е да пропушат, ако около тях има други пушачи. А и пасивното пушене е силен рисков фактор“, казва д-р Куреа.

 

Непокорните пушачи cъс сърдечно-съдови проблеми, представляват сериозно предизвикателство за лекарите в усилията им да намалят ефективно сърдечно-съдовия и цялостния здравен риск при тези пациенти, каза и кардиологът проф. Рафаел Кастильо по време на научната конференция.

 

 

Активното пушене увеличава риска от развитие на тежка форма на COVID-19 около 2 пъти, а при хората с ХОББ – 4 пъти. Според Кастильо пандемията и резултатите до момента подчертават необходимостта от проучване на алтернативи, които биха могли поне да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и COVID-19 на пушачите с диагнози.

Въз основа на потенциала за намаляване на риска за здравето, а също и на обратната връзка от пациентите, ние разрешихме употребата на нагреваеми тютюневи изделия при пациентите, които не можеха да спрат да пушат, въпреки всички известни мерки. Проучванията показват значително намаляване на канцерогенните вещества при тези алтернативи в сравнение с цигарите. Те намаляват риска от рак, а проучване, което ще публикуваме скоро показва и ефекта им върху развитието на сърдечно – съдовите болести“, посочи специалистът по кардио-васкуларна медицина.

 

Коментари