Публикация

Ускоряват изграждането на Националната детска болница

Ускоряват изграждането на Националната детска болница

„Държавата ще придвижи максимално бързо процедурата по строежа на Националната детска болница“.


Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.


Заедно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев се срещнаха със собствениците на имоти на терена, определен за изграждане на детска болница в столицата. На срещата присъстваха и областният управител на София-град Митко Михайлов, кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов и експерти от регионалното и здравното министерство.


Министър Меджидиев увери собствениците на имоти, съседни на терена на бъдещата болница, че

той ще се превърне в едно от най-хубавите места в София

„Проектът за болница ще бъде реализиран по най-висок европейски стандарт, а това ще облагороди цялото пространство наоколо“, подчерта д-р Меджидиев.

Арх. Иван Шишков обясни на собствениците на частни имоти процедурата по изменението на Подробния устройствен план и поиска от тях съдействие – да съберат в кратки срокове необходимите документи, за да може дори в рамките на утрешния ден да се подготвят предварителните договори и да се започне работа по заданието за изменение на ПУП.


„В една сделка всички трябва да са доволни, затова сме направили така, че интересът на всички да е защитен“, каза министър Шишков.


Той уточни, че

частните имоти няма да бъдат отчуждавани, а ще бъдат урегулирани с възможност за застрояване

Дори така ще остане достатъчно голям терен за изграждането на модерна и функционална болница, каза още той.

След като бъдат подписани предварителните договори по чл. 15 от ЗУТ и бъде издадена заповед за допускането на заданието за ПУП, при желание от страна на собствениците, ще може да се пристъпи към събаряне на съществуващите постройки и разчистване на терена. До края на годината би трябвало да приключи прехвърлянето на общинския парцел към държавата. Изготвянето на заданието за строежа обаче ще отнеме повече време, тъй като болницата е възможно най-сложният обект за проектиране, обясни арх. Шишков.


„Това, което зависи от държавата, ще бъде направено в най-кратки срокове, тъй като ние сме и заинтересована страна, и одобряващ орган, а обектът е от национално значение“, заяви регионалният министър.

 

Коментари