Публикация

Проф. Танкова: Пациентите с диабет тип 2 се изследват рядко за гликиран хемоглобин

Проф. Танкова: Пациентите с диабет тип 2 се изследват рядко за гликиран хемоглобин

Изследванията на гликирания хемоглобин при пациентите с диабет се извършват твърде рядко. Това става ясно от изследване, представено от проф. Цветалина Танкова - ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София и началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“. То е проведено онлайн в периода 24 октомври – 10 ноември 2022 г. сред 193 души с диабет тип 2.

 

Резултатите показват още, че 38% от пациентите са насочвани за консултация с ендокринолог при стойности на HbA1c над 7%, 20% - над 8% и 15% - при много по-високи. Оказва се също така, че личните лекари са насочили за консултация с ендокринолог веднъж годишно 25% от анкетираните и два пъти – 48% от тях.

 

Проф. Танкова представи и данни на Международната диабетна федерация за 2021 г. Те сочат, че 10,5% от населението на света (537 млн. души) има захарен диабет, което означава, че един на всеки 10 страда от това заболяване. Тя отбеляза, че очакванията са честотата да се увеличи, като през 2045 г. тя да достигне 1 на 8. По думите ѝ, в България пациентите с диабет са 520 000 души, а други 140 000 са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

 

Проф. Танкова също така каза, че при добрия контрол на диабет тип 2 трябва да се поддържат стойности на гликирания хемоглобин HbA1C < 7%. На кръвната захар на гладно те трябва да бъдат 4 - 6.1 mmol/l, а след хранене - <7.8 mmol/l.

 

Деян Денев - изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), отбеляза, че средствата в Европа за лечение на пациент с диабет без усложнения възлизат на 1723 евро годишно. При развили се усложнения те нарастват четирикратно - до 5642 евро годишно. Той добави, че болничното лечение на усложненията, предизвикани от диабета, формира 55% от всички разходи.

 

В България публичните средства за лечение на диабет са около 550 млн. лв. От тях 20% са за извънболнчно проследяване, 20% са за лекарства, а 60% - за хоспитализации и лечение на усложненията от диабета.

Коментари