Публикация

Мокри кърпички и алергия? Д-р Малена Герговска, дерматолог

Мокри кърпички и алергия? Д-р Малена Герговска, дерматолог

   Всички мокри кърпички, които се използват за почистване на бебешкото дупе, ръчичките и лицето, съдържат консервант. Независимо колко са еко, био или натурални. Защото ако не се добави някакъв консервант, кърпичките ще плесенясат.

Мокрите кърпички са напоени с разтвор, в който ако няма консервант, след като веднъж се отвори пакетът, няма как да бъдат съхранени стерилни, тъй като микробите, които са по ръцете ни или в околната среда, са достатъчни, за да ги замърсят.

    Кожата на бебешкото дупе, която почистваме с мокри кърпички, при смяната на памперса и при ежедневния тоалет, може да се зачерви. Когато търкаме, кожната бариера става по-пропусклива и ниже да даде алергична реакция. Ако това се случи, употребата им временно трябва да се спре и да не ги ползваме, докато зачервяването премине. Никога не съветваме никой родител да се откаже от мокрите кърпички, защото те са огромно улеснение за тоалета на бебето. И в желанието да избегнем алергии, може да се стигне до друга крайност – до инфекции. Защото мокрите кърпички са най-удобното измиващо средство, когато родителят бърза или е с детето в парка.

   Важно е обаче да се знае, че мокрите кърпички съдържат консерванти и, ако дупето на бебето се възпали или се появят зачервявания около устата или по ръцете, веднага да преустанови използването им. Това може да е реакция на дразнене или контактна алергия. В тези случаи измиването става само с вода, катп за препоръчване е само бебешкото олио. Фирмите за медицинска козметика предлагат богат избор на продукти, които се закупуват само от аптеките. Бебешкото олио на практика е предназначено, за да достави необходимите омазняващи и хидратиращи съставки, които все още липсват на бебешката кожа. Добре е известно, че бебешката кожа е в процес на развитие след раждането и кожната бариера е непълноценна. Първоначално се е смятало, че тя добива зрялост до 1 месец след раждането, но сега по-задълбочени проучвания сочат, че до 6 месеца, а понякога и дори до една година все още кожната бариера е непълноценна. Бебето излиза от една стерилна, мокра среда и се сблъсква със сухия въздух, с микроби и алергени около нас. И, докато кожата не се е "научила" да реагира адекватно спрямо различни дразнители, винаги има опасност да се получи реакция на дразнене или алергия. Затова при поява на зачервяване, вместо да се използват мокри кърпички, се препочва измиване с вода и с бебешко олио. То укрепва кожната бариера и оставя една леко мазна повърхност, като по този начин се възстановяват липидите в кожата и се изгражда по-бързо бариерна защита. След измиване кожата не се оставя суха, като задължително се слага емолиентен крем или балсам по препоръка за дерматолог. Ако кожата е зачервена – трябва да се използва крем или балсам без консерванти, без парфюми и емулгатори, за да може да се не предизвиква допълнително дразнене. Докато е зачервена и възпалена, мокри кърпички не бива да се използват.

    Най-добре е детето да се консултира с дерматолог – алерголог. Той може да се ориентира в марката на мокрите кърпички, които са използвани, техният състав, както у се препоръча други, които не съдържат предполагаем дразнител/алерген, като например някои консерванти.

      Два са консервантите, които най-често се използват при мокрите кърпички. Единият от тях се нарича „катон” и включва микс от 2 химически вещества – метилхлороизотиазолинон и метилизотиазолинон, като вторият е по-разпространен ичесто се използва и самостоятелно. Другият консервант, който е и най-нов е феноксиетанол.

      Историята на консервантите е интересна. При поява на нов консервант в козметичната индустрия веднага се обявява за безвреден, защото към него няма никакви алергични реакции. Започва широкото му приложение, навлиза във всички козметични средства и започва след време да причинява алергии и дразнене. И след това започва търсенето на нов, друг консервант. Първите известни на повечето от нас консерванти са парабените, които вече са забранени за употреба. На повечето продукти днес пише „без парабени“, което обаче нищо не значи освен, че не съдържа парабени. Те обаче съдържат друг консервант. Така се стигна до следващ, а след това и до катоните, които дълго време даваха надежда, че няма да предизвикат алергии. Оказва се обаче, че и те дават алергии.

    Ако детето е над 7г., може да се направи алергологично тестуване. Възможно е алергичната реакция да не се дължи на консервант, а на парфюм, защото мокрите кърпички често са ароматизирани.

 

     При съмнение за контактен дерматит, обърнете се към специалист дерматолог за алергично кожно тестуване.

 

Може да направите консултация и преглед след предварително записване на:

МЦ Полимед, гр. София 0700 20 566; 028157901; 028157902; 028157907

Дерматологична Клиника Евродерма – София 088 434 2246 или онлайн на www.myhealth.bg

 

 

 

 

 

Коментари