Публикация

ВМА е стожер на здравеопазването, екипите ѝ – винаги на първа линия

ВМА е стожер на здравеопазването, екипите ѝ – винаги на първа линия

ВМА винаги са били сред основните стожери на здравеопазването – признание не само от пациентите, но и от колегите в страната.

От своето създаване преди 131 години Академията не спира да се развива

Следвайки добрите традиции и в крак с прогреса, се изгражда мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс с център Многопрофилна болница за активно лечение - София и регионални болнични филиали в Пловдив, Варна, Плевен и Сливен, Банкя и Хисаря.

Екипите на ВМА винаги са на първа линия в най-тежките ситуации

– бедствия, катастрофи и индиценти с множество пострадали, епидемии и други.

Винаги сме доказвали своя висок морал и професионализъм, коментира Валентина Цекова, главна медицинска сестра на ВМА, по време на двудневния симпозиум „Специфика и предизвикателства в работата на професионалистите по здравни грижи в състава на ВМА и военните формирования на Българската армия”.


В рамките на форума бе обърнато особено внимание на

силата и специалната подготовка, която трябва да притежават военномедицинските специалисти

Представени бяха част от „козовете” на ВМА, сред които единственото в България звено за авиомедицинска евакуация, собственият Кръвен център, който много често предоставя кръв и кръвни продукти за пациенти на лечебни заведения от цялата страна.

Представена в детайли беше и хипербарната медицина, както и ролята на професионалистите по здравни грижи

в медицинското осигуряване на многонационални учения и мисията по опазване границата на Република България”.


В симпозиума активно участие взеха представители на съсловието от всички военни болници в страната, както и от медицинските пунктове в различни военни формирования на Българската армия. Гордост за нас е отличното представяне на военномедицинските сестри, които се дипломираха по тристранния проект между ВМА, ВВМУ и МУ - Варна.

Ние ще продължим тази програма, защото те се доказаха като изключително мотивирани и напълно съзнаващи своите отговорности. Военната униформа не е обикновено работно облекло. Тя носи допълнителни изисквания. И те доказаха, че са достойни да я носят, като част от тях заминаха на мисия зад граница веднага след завършването си. Справиха се отлично, въпреки че там работят в много тежки условия, нерядко в реална бойна обстановка, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

 

Милка Василева, симпозиум

 

Тук видях неща, които вие трябва непрекъснато да показвате на колегите от цивилния сектор. Защото много малко се знае за това, което правите в своята ежедневна професионална дейност. Винаги има начин да постигнем по-добро усъвършенстване. Вие трябва да бъдете лидери на усъвършенстването на професионалистите по здравни грижи, заяви от своя страна Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 

Организаторите благодариха на всички за участието във форума, а амбициите им са той да се превърне в ежегодно събитие, което да привлече съмишленици и от останалите лечебни заведения.

Коментари

ВМА е стожер на здравеопазването, екипите ѝ – винаги на първа линия!

Това много добре, че някой проявява такова отношение!

Де да беше същото и със знанието и познанието за човешкия организъм!  

И аз като един Генерал на Армия искам да видя нещата такива каквито са!
Но явно не на всеки "Господ"(!) е дал тази възможност!

Имам в предвид медиците от различните специалности.