Публикация

За първи път компютърна навигация при ендопротезиране на колянна става в ИСУЛ

За първи път компютърна навигация при ендопротезиране на колянна става в ИСУЛ

Ще бъдат оперирани четири жени, на възраст между 65 и 71 години, които от години имат проблем с коленете си и са почти обездвижени


Ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система ще демонстрират за първи път в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница. С помощта на съвременната технология се постига много по-добро възстановяване на баланса на коляното и се запазва неговата нормална функция.


„Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, който освен началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е и ръководител на едноименната катедра към МУ - София.


Той пояснява, че

ключът към успеха на интервенцията

се крие в това ставата да бъде правилно възстановена, което по-добре се постига чрез компютърната навигация.

„Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка. Навигацията позволява по-добре да бъде направен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, движенията, изместванията или функцията на коляното, т.е. кинематика на коляното, и това му позволява да възстанови правилно неговата функция“, допълва известният ортопед.

Демонстрационните операции ще бъдат проведени във вторник и сряда

а в понеделник ортопеди от различни болници, които са поканени да присъстват, ще могат да се запознаят с теоретичната част от метода.


Четири жени на възраст от 65 до 71 години ще се подложат на сложната интервенция. Общото между тях е, че са били активни, но заради ескалиращата болка в коляното са почти обездвижени. Операциите за тях ще бъдат шанс да се върнат към нормалния си начин на живот, да бъдат пълноценни съпруги, майки и баби.


Оказва се, че заради своята анатомия,

жените са много по-склонни към износване на колянната става

Хрущялът при тях е по-еластичен заради физиологичните процеси, през които преминават много от тях (напр. раждане), което го прави по-раним.

 

„Освен това при жените тазът е по-широк, което означава, че лостовете са различни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функция“, убеден е проф. д-р Кинов. Той посочва, че все пак

най-големият бич за коляното е не физиологията, а натрупаните излишни килограми

които правят задачата на нашия двигателен апарат особено трудна.


Очаква се оборудването за демонстрацията да пристигне в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от Германия в понеделник. Същата конфигурация, каквато ще се използва при четирите пилотни операции, вече е поръчана от Катедрата по ортопедия и травматология и ще може да се прилага рутинно за ендопротезиране на колянни стави в столичната болница от следващата година.

 

Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД

Коментари