Публикация

Птичият грип намалява значително нивата на тестостерон при мъжете

Птичият грип намалява значително нивата на тестостерон при мъжете

Вирусът на птичия грип H7N9 причинява значително намаляване на нивата на тестостерона при заразените мъже. Това сочи проучване на учени от Китайския национален грипен център, публикувано през ноември тази година в сп. „Nature”.

 

H7N9 бе срещнат за първи път в Източен Китай през 2013 г. и до 2017 г. предизвика пет тежки епидемични вълни. Смята се, че има висок риск вирусите на птичия грип да причинят следваща пандемия. Същевременно има наблюдения, че 71% от заразените са били мъже.

 

Половите хормони, особено тестостеронът и естрадиолът, са важни биологични фактори, които влияят на половите различия в имунните отговори. Резултати от изследвания, направени върху мишки сочат, че респираторната H7N9 инфекция води до високо вирусно натоварване и възпалителен цитокинов отговор в тестисите, както и до намаляване на плазмените нива на тестостерон преди инфекцията. Според учените тази констатация предполага, че проследяването на нивата на половите хормони може да подпомогне индивидуализираното лечение на пациенти, заразени с птичи грип.

Нивата на тестостерон при H7N9 

В проучването участват 369 души от двата пола, които са разделени на две групи – от 18 до 49 г., т.е. в репродуктивна възраст и 50 и повече години. При всички има потвърдена вирусна инфекция H7N9 грипен вирус A , като тестовете са направени по време на острата фаза на заболяването. Измерени са основните полови хормони на всички групи. При инфектираните мъже от двете възрастови групи нивата на свободния тестостерон са под най-ниския референтен диапазон. Те са сравнени с мъже със сезонни грипни инфекции H1N1 или H3N2, при които общите нива на тестостерон са били по-ниски при хоспитализираните хора, отколкото при амбулаторно наблюдаваните. Данните сочат, че нивото на изчерпване на тестостерон е по-тежко при мъже с птичи грип H7N9 и в двете възрастови групи, отколкото при мъже със сезонен грип.

Ролята на цитокините

Учените предполагат, че цитокините и хемокините са отрицателно свързани с нивата на тестостерон. Те откриват, че IL-6 е отрицателно свързан с нивата на тестостерон при H7N9-инфектирани пациенти от мъжки пол и в двете възрастови групи. Те напомнят, че високите нива на IL-6 са лош прогностичен маркер за тежки инфекции, включително при COVID-19.

 

Провъзпалителният цитокин IL-15 също показва много силната връзка с тестостерона. Той се счита за идеален молекулярен адювант в универсалните противогрипни ваксини, които показват стабилна кръстосана защита срещу H5N1 и хетеросубтипичен имунитет срещу H7N9 инфекция, сезонен грип и високопатогенни H7N7 грипни вируси А.

 

IL-10 е идентифициран като допълнително отрицателно свързан с нивата на тестостерон при инфектирани с H7N9 мъже. Той е главен регулатор на имунитета към инфекция. Една от основните му функции е да насърчава противовъзпалителна среда.

 

Цялото прочуване можете да видите тук

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари