Публикация

Лекарствените странични ефекти, които помагат...

Всички лекарства имат нежелани странични ефекти. Те често са възприемани като нещо лошо, но понякога могат да донесат неочаквани ползи.


Американски учени установили, че жените, приемащи естроген за свеждане до минимум на последиците от менопаузата, имат от 30 до 40 на сто по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

Когато бета-блокерите били използвани за първи път за лечение на сърдечно-съдови заболявания през шейсетте години, пациентите, които страдали от мигрена, забелязали рязък спад на броя и сериозността на пристъпите.

Виаграта пък е била използвана първоначално като потенциално лечение за стенокардия. Но при клиничните проучвания е отчетен интересен страничен ефект, който сменя предназначението на медикамента.

Ето още няколко други изненадващи ползи от някои лекарства:

Статини за по-добър сексуален живот (за мъже)
Статините са лекарства за понижаване на холестерола, приемани от милиони хора, които искат да се предпазят от сърдечно-съдови заболявания, но те могат да бъдат полезни и в друга сфера от живота на мъжете.

Статините могат да помогнат за стимулиране на сексуалния живот на мъжете, които не се повлияват от виаграта.

Учени от университета в Пенсилвания открили, че много от представителите на мъжкия пол реагират добре на комбинацията между синьото хапче и статини.

Друго проучване пък показва, че пациентите, лекувани срещу рак на простатата, имат 30% по-малък риск от рецидив, ако пият статини.

Предишни изследвания също са показали, че статините имат противоракови свойства, въпреки че все още не е ясно как точно действат върху риска от злокачествени заболявания.

Капки за очи срещу косопад (за жени)

Учени установили буен растеж на миглите и веждите при пациентки, лекувани за глаукома с капки, съдържащи латанопрост.

Капките намаляват налягането в очната ябълка, характерно за глаукомата, която причинява зрителни деформации и слепота.

При някои пациентки обаче лекарството стимулирало растежа на по-дълги, дебели и по-тъмни мигли и вежди.

Изследванията са в ход с надеждата един ден откритието да доведе до нови методи за лечение на алопеция.

Аспирин срещу депресия

Изследване на учени от Оксфордския университет установилo, че дневният прием на 75 mg аспирин намалява риска от рак на дебелото черво с 25 на сто.

Но аспиринът има и друг ефект. Едно проучване, публикувано в Psychotherapy And Psychosomatics, предполага, че хапчето може да помага и срещу депресия.

Австралийски изследователи открили, че жените, които приемали аспирин дълго време, са били по-малко застрашени от тежка депресия. Според учените ефектът се дължи на подобряването на притока на кръв и намаляване на възпалението в тъканите.

--------------

health.bg предупреждава, че самолечението е опасно за здравето!

Коментари