Публикация

Още две операции за ендопротезиране на колянна става с компютърна навигация са предвидени за днес в ИСУЛ

Още две операции за ендопротезиране на колянна става с компютърна навигация са предвидени за днес в ИСУЛ

Още две операции за ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система ще бъдат направени днес в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Този път пациентките са на по 71 години

Първата жена, чиято операция всеки момент ще приключи, е пенсионер от с. Негован. Втората дама е от Враца, също пенсионер. Общото между двете е, че от години имат проблем с износена става на коляното и въпреки че са почти обездвижени, досега не са се решавали на операция.


„Едно от нещата, за които компютърно-асистираната хирургия е много полезна е подобряване на баланса на колянните връзки. Именно от този фин механизъм зависи до колко операцията ще бъде успешна и кога пациентът ще може да ходи отново. Новата технология намалява изключително много риска от интраоперативни грешки“, обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов.


Той изтъква, че

 

навигацията е и чудесен инструмент за обучение на младите ортопеди

 

от София, Перник, Враца и Пазарджик, които дойдоха в столичната болница да проследят на живо, стъпка по стъпка как преминават операциите.

 

Вчера в ИСУЛ бяха направени първите две операции на колянно ендопротезиране с помощта на компютърна навигация.

Коментари