Публикация

Доц. Радин Цонев с отличие за значими постижения в медицината и подкрепа за развитие на дерматоонкологията

Доц. Радин Цонев с отличие за значими постижения в медицината и подкрепа за развитие на дерматоонкологията

София се превърна в център на новостите и иновациите в диагностиката и лечението на малигнен меланом в рамките на три дни.


Най-изявените лекари и изследователи от Израел, Германия, Полша, Сърбия, Гърция и България споделиха опит в рамките на

Втория конгрес по дерматоонкология

Организатор на събитието бе Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО).

Основен акцент бяха зачестяващите кожни злокачествени тумори в детска и юношеска възраст и най-вече малигненият меланом. В дискусионен панел по темата участие взеха проф. д-р Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, онкохирургът от УСБАЛ по Онкология – София д-р Ива Гаврилова и специалистите от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ проф. Христо Шивачев и проф. Мая Аргирова.

Бе представена и платформата, която обработва информация от 15 държави, включително и България

и дава достъп до данни за лечението на повече от 10 000 пациенти, като въведените случаи от страната ни вече са над 350.


Един от водещите специалисти по лечение на меланом в световен мащаб – проф. Якоб Шахтер от Израел, взе участие в събитието, като сподели с колегите си от България ценен клиничен опит в прилагането на иновативна имунотерапия и успешното овладяване на автоимунните реакции на организма, което е бъдещето на лечението на заболяването.


Участие в конгреса взеха и други специалисти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда:

  • Д-р Ахмед Контилев, специалист в Клиниката по медицинска онкология, който е експерт в областта на малигнения меланом и немеланомните кожни тумори, бе модератор на сесия с международно участие и менажиране на имунно-медиирана токсичност.
  • Доц. д-р Радин Цонев, началник на Отделението по гастроентерология, и д-р Красен Иванов, специалист в Клиниката по гастроентерология, взеха участие в сесията за менажиране на имунно-медиирана токсичност. Екипът на доц. Цонев е най-опитният у нас в лечението и проследяването на имунно-медиирана хепатогастроинтестинална токсичност от чекпойнт инхибитори.
  • Д-р Мария Калинкова, специалист в Отделението по ендокринология, представи клиничен случай заедно с д-р Контилев в същата сесия.

За първа година е учредена и

награда на името на видния български онколог и дерматолог доц. д-р Красимир Киров

Отличието се присъжда за значими постижения в медицината и подкрепа за развитие на дерматоонкологията. Безупречен хирург и ненадминат онколог, положил основите и развил иновативното лечение на малигнения меланом в България, доц. Киров бе един от водещите лидери в специалността.

 

Първият носител на наградата е началникът на Отделението по гастроентерология в АСК УМБАЛ Токуда доц. д-р Радин Цонев. Отличието му бе връчено по време на Националния конгрес. Научните му интереси са в областта на хепатологията. Центърът по хепатология на АСК УМБАЛ Токуда, който ръководи доц. Цонев, е един от водещите в страната за лечение на хроничните вирусни хепатити.

Коментари