Публикация

ВМА винаги трябва да бъде готова за извънредни ситуации!

ВМА винаги трябва да бъде готова за извънредни ситуации!

Да предвиждаш какво се случва и винаги да бъдеш с два хода напред – това е философията на военната медицина. Когато си подготвен за предстоящите събития, можеш да поемеш удара.

 

Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, пред студенти и преподаватели от УниБИТ.


Той запозна аудиторията със

структурата, мисията и отговорностите на ВМА

изтъкна ролята на военната медицина за националната сигурност и директната връзка с изпълнението на трите мисии на Въоръжените сили, успехите на военните ни медици зад граница.

 

Ако се върнем назад във времето, в една от първите публикации по въпросите на военната медицина от 1893 г. „Няколко думи върху нашите военни болници“, санитарният майор Игнат Барбар препоръчва столичната дивизионна болница „да е образец във всяко отношение“. Тази мисъл за образцово справяне с поставените задачи не престава да съпътства историята на ВМА от създаването ѝ до днес. Ние следваме този принцип и в момента сме най-елитното лечебно заведение в България, изтъкна началникът на ВМА.


Той добави, че

философията на ръководството

е да се надгражда, както по отношение на методите за лечение, така и в материалната база и развитието на кадрите.

 

По думите му, силата на ВМА е в приемствеността между поколенията: По времето на генерал Николай Петров започна обучението на нашите курсанти-военни лекари и в момента имаме 116 много амбициозни млади момичета и момчета. Генерал Стоян Тонев изгради концепцията за превръщането на ВМА във високотехнологична болница – концепция, която ние развиваме и затова сме най-високотехнологичната болница.
Акцент в лекцията му бе ролята на военните болници и за цивилното здравеопазване: 80% от пациентите във ВМА са цивилни граждани. Ние сме неизменна част от здравното осигуряване на всички граждани, а здравното състояние е част от индивидуалната сигурност и от националната сигурност като цяло.


Една от ролите на ВМА е подпомагане на населението при бедствия, аварии, пандемии. Фокусът в тази част от срещата бе насочен към пандемията от COVID-19 и поуките от нея.

Ние трябва да бъдем готови – това са поуките. Трябва да покажем сплотеност, зрялост и отговорност, изтъкна проф. Мутафчийски.

Той припомни, че ВМА започва да се готви още през декември 2019 г. На фона на случващото се в Китай, началникът на ВМА сформира група от специалисти, които да следят развитието на ситуацията там. Следва нова заповед от 30 януари 2020 година за постепенно преминаване в готовност на военните болници, когато се наложи.


Изкупихме всички защитни облекла, маски… тогава никой не купуваше. Впоследствие станахме водещи в битката с COVID-19. Развихме и дооборудвахме двете ни клиники по инфекциозни болести и на практика вече имаме собствена инфекциозна болница. Освен в София, разполагаме с такава и в Сливен. Това са изводите – трябва да бъдем подготвени. Въпросът е много тежък, защото ние все повече навлизаме в територията на животните и ще се срещнем с все повече вируси, с които не сме се сблъсквали до момента. И не се знае кой от тези вируси ще има потенциал да създаде такава епидемия и пандемия, заключи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Коментари