Публикация

МЗ прекрати поръчката за медицинските хеликоптери

МЗ прекрати поръчката за медицинските хеликоптери

Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера - само 4 месеца след като я обяви.


Причината е, че

единственият кандидат с оферта да достави въздушни линейки е поискал цена, която надвишава с близо 21 млн. лева

определения от държавата бюджет без ДДС, информира БНР.


Решението за прекратяване на поръчката е подписано от заместник-министър Тома Томов в средата на миналата седмица, става ясно от сайта на регистъра на обществените поръчки.


През лятото правителството на Кирил Петков обяви, че поръчва шест хеликоптера за нуждите на спешната помощ у нас.

Обществената поръчка предвиждаше доставка на летателните средства, оборудване, апаратура и обучение

на инженери и пилоти. Стойността ѝ според документите, публикувани от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лева без ДДС, което означава около 16,5 милиона лева на хеликоптер и около 3,5 милиона лева общ разход за доставката.


Офертата на единствения кандидат – Leonardo S.p.A, предвижда по-висока цена за хеликоптер и така сумата, която се получава за шестте хеликоптера и доставянето им, излиза над 123 милиона лева без ДДС.


Въз основа на това комисия от експерти от здравното министерство, МВР и военното министерство е предложила отстраняване на този кандидат от процедурата.

Покупката на хеликоптери е част от проект за въздушна спешна помощ

заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост. През юли беше създадено дружество, което да извършва тази дейност, а първият хеликоптер трябваше да е наличен догодина.

 

Коментари