Публикация

Д-р Маджаров: Ако прегледът при личния лекар е 15 минути, първият свободен час ще е след месец

Д-р Маджаров: Ако прегледът при личния лекар е 15 минути, първият свободен час ще е след месец

Здравната каса се заяжда с Българския лекарски съюз и лекарите. Така председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира искането на НЗОК да въведе правило - прегледът при джипито да е най-малко 15 минути.

Ако това стане, пациентите няма да могат да си запишат час в следващите 20-30 дни, поясни той в ефира на Нова телевизия.

„Това предложение не е дадено преди 2 месеца, когато започна формалното стартиране на тазгодишните преговори, а преди няколко дни, когато влязохме в тежък конфликт. В него има червена нишка.

Тя е насочване на пациенти от извънболничната в болничната помощ, спестяване на средства

и прехвърляне от едно перо в друго. Първо казват, че прегледът ще бъде 15 минути. След това казват, ако не достигнете 46%, досега е било 33% от профилактиката, ще ви плащаме по-малко. Ако нарушите критериите за качество, ще ви наложим двойно по-голям минимален размер на глоба и тройно по-голям на максимален. Тоест всеки лекар да обхване повече пациенти, а в същото време им ограничаваме времето, в което може да правят профилактични прегледи”, коментира д-р Маджаров.


И уточни, че

един общопрактикуващ лекар с 2000 пациенти преглежда средно по 50-60 души на ден

„В крайна сметка става невъзможно парите, които парламентът гласува, да бъдат заработени, добави председателят на Лекарския съюз.

 

Коментари

За един добър медицински специалист, не е необходимо много време за да си свърши работата!
Проблема става проблем, когато този живее още в каменната Ера!
Със знанията от тогава!

Като има над 500 пациенти да наеме персонал и да участва в неотложната  помощ,а не да взема куп пари и да се крият,за да не ги харчат