Публикация

Намаляване на вродените аномалии при бременни и жени в процес на инвитро (Проучване)

Намаляване на вродените аномалии при бременни и жени в процес на инвитро (Проучване)

В днешно време превантивната медицина е силно пренебрегвана. Въпросът е не да се търси разрешение на проблема, щом настъпи, а доколкото е възможно, той да бъде избегнат. Това каза във видеото д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“, който се спира в детайл на пренаталната диагностика и възможностите за намаляване на вродените аномалии на плода.

 

Д-р Диков изтъкна, че ролята на поливитаминните препарати за правилното протичане на бременността се неглижира понякога. През бременността дневната нужда от хранителни вещества, като витамини и минерали, се увеличава до 150%.

Добавката на фолиева киселина в съответните дозирани количества, в комбинация с витамини и микроелементи, действително в много висок процент може да бъде чудесна превенция и гаранция за развитие на една нормална бременност. Да намали както нуждата от сериозни и скъпи пренатални изследвания, така и да успокои бъдещите родители, че ще имат здраво дете при неговото раждане“, посочи лекарят.  

 

Според него приемът на витамин В9 трябва да започне още при планирането на бременност.

 

В презентацията д-р Диков се спира и на ефектите на мултивитаминните и мултиминералните добавки върху нивата на микроелементи в серума и фоликуларната течност при жени в процес на инвитро (IVF) оплождане. Специалистът представя данни от проучване в тази насока. За целите на изследването пациентките са разделени в 3 групи.

 

 

Един от изводите е, че се увеличават доказателствата, които свързват недостига на микроелементи (като цинк, селен, мед) с безплодието.

 

Подробности вижте във видеото по-долу.

Коментари