Публикация

Президентът даде начало на 20-ото издание на „Българската Коледа“

Президентът даде начало на 20-ото издание на „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев даде началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново държавният глава, под чийто патронаж се провежда кампанията, обяви, че

 

тази година тя ще е посветена на децата с редки генетични заболявания


„Българската Коледа“ не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности“, изтъкна президентът.

„Министерството на здравеопазването винаги е било партньор на „Българската Коледа“, а чрез съвместната си работа доказахме, че държава и благотворителна инициатива могат да постигат успехи в интерес на българските деца“, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Българската Коледа

 

„Екипът на МЗ полага целенасочени усилия за надграждане на постигнатото, за да гарантираме качествено, навременно и достъпно детско здравеопазване. Ще разговарям с всички парламентарни групи, за да бъде осигурено чрез държавния бюджет допълнително финансиране за детското здравеопазване“, посочи в изказването си още министърът.


Благодарение помощта на „Българската Коледа“ редица лечебни заведения в страната бяха обезпечени с неонатологична апаратура, с ехографски апарати, локомати и друга медицинска техника. Подпомогнати са стотици деца, кандидатствали през годините за провеждане на лечение, рехабилитация и осигуряване на лекарствени продукти, които не се покриват с публични средства от НЗОК.

През изминалата година инициативата е постигнала рекорден бюджет от над 3 млн. лева

като със събраните средства са подпомогнати 517 деца с тежки хронични заболявания и е дарена апаратура на 22 лечебни заведения в страната.

Коментари