Публикация

Доц. д-р Даниела Попова: С помощта на хлебни единици можем да конструираме правилната диета

Доц. д-р Даниела Попова: С помощта на хлебни единици можем да конструираме правилната диета

Началникът на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”, гр. София със съвети към хората със захарен диабет:

Храненето при диабет би следвало да покрие индивидуалните потребности и изисквания. Пациентът може да практикува ограничаването на някои храни, но това трябва да става само на базата на научно доказани факти и след консултация с наблюдаващия ендокринолог. Една изключително строга, крайна диета, също не би се понесла добре от организма и не се препоръчва от специалистите. Правилното здравословно хранене спомага за добър контрол на телесната маса. Телесното тегло може да бъде успешно контролирано, ако се практикува редовно хранене през целия ден, намали се консумацията на високоенергийни храни, повиши се приема на баластни вещества и полизахаради. Физическата активност също е от основно значение.

 

Включете се в отворената дискусия с доц. д-р Даниела Попова и проф. д-р Сотир Марчев на тема "Живот със захарен диабет - хранене и двигателна активност".включете се в дискусията

Съвременните диетични препоръки са за оптимален дневен енергиен внос спрямо телесна маса, като:

  • Въглехидратите имат дял 55-60% - предимно полизахариди с нисък гликемичен индекс.
  • 20-30 г. фибри дневно.
  • Белтъкът да е в ограничен прием, като не трябва да бъде повече 0,8 грама на килограм тегло или 15 енергийни процента.
  • Баластни вещества трябва да се приемат 20 до 30 грама дневно.  
  • Мазнините не трябва да съставляват повече от 1/3 от хранителната енергия и  е полезно да преобладават тези, които са мононесатитени, т.е. по-здравословните – 12% , до 10% могат да бъдат включени наситени и 6 на сто полиненаситени мазнини. Което означава, че е полезно да бъдат приемани мазнини като слънчогледово масло и зехтин.
  • Да се увеличи консумацията на риба - 2 пъти седмично.
  • Солта да бъде с намален прием – до 5-6 грама на ден, особено за хората, които страдат от хипертония.
  • Алкохол – не повече от едно питие за онези, които са свикнали да употребяват, а за тези, които не употребяват алкохол, съветът е да не започват. Остава здравословната препоръка за червено вино, което е богато на антиоксиданти и може да подкрепи здравето на човека.

От изключителна важност за хората, страдащи от диабет е как да конструират правилно своя хранителен режим,

 да знаят как да избират храните си, да знаят какво количество въглехидрати да консумират и какво е въглехидратното съдържание на храните, които включват в диетата си. При еднакво въглехидратно съдържание различните храни имат различен гликемичен ефект.

Важно е да се знае и какъв е необходимият въглехидратен прием с всяко хранене, с цел избягване на хипогликемия при хората на лечение с инсулин и/или СУП.

В помощ на правилно изграждане на хранителния режим може да послужи системата на хлебните единици

Една хлебна единица отговаря на 12 грама въглехидрати. Спрямо разрешените хлебни единици, може да бъде конструирана и оптималната диета.

Хората, страдащи от диабет винаги трябва да носят със себе си 15 грама захар или това са 3 пакетчета/бучки от по 5 грама. Това е необходимо, защото диабетно болните приемат лекарства за понижаване на кръвната захар, което в някои ситуации може да доведе до критично падане на кръвната захар.

 

Доц. Попова съветва да бъде воден дневник по отношение на храненето, като в този дневник да се описват видовете храни, които пациентът приема, размерът на порциите, скоростта на хранене, часовете, местата и обстоятелствата на хранене, както и мисли, настроения, проблеми по време и вследствие на хранене. Всичко, описано в дневника е важно за добрия контрол на диабета и е полезно да бъде обсъдено с наблюдаващия ендокринолог.

 

Вижте частта от видеото, в която доц. Попова дава важни съвети за храненето при хората с диабет и говори за най-често консумираните храни, и хлебните единици, които те съдържат:

SC-BG-01425

Коментари