Публикация

Болница „Св. Марина” с амбициозен проект за онкоцентър

Варненската Университетска болница „Света Марина” съвсем скоро ще може да претендира с една от най-модерните онкологични клиники в страната.


Проектът за център вече си спечели 25 млн. лв. без ДДС, които ще бъдат отпуснати по ЛОТ 3 на регионалното министерство. Той ще бъде изграден в бившата четириетажна психиатрия, която се намира в двора на болницата, но не се използва от години. Там ще бъдат пребазирани всички клиники от терапевтичната сграда, които имат отношение към лечението на рак, така че пациентите да получат комплексно обслужване на едно място.

За да се постигне този ефект, в центъра заедно ще работят специалисти от общо осем дисциплини. Например една от крещящите нужди не само във Варна, но и в цялата страна е модерен лъчетерапевтичен център според европейските стандарти. За да отговаря на изискванията, подобно звено трябва да разполага не с един, а минимум с два линейни ускорителя. Амбицията на „Света Марина” обаче е освен двата стандартни апарата, които няма да са новост за България, отделението да се оборудва и с ускорител с възможност за радиохирургия, при която могат да се лекуват тумори в цялото тяло без да се засягат здравите клетки.

По пътя на лечението на рак ще залегне и съвременният генетичен анализ. Той би следвало да се прави на всяко злокачествено образувание с цел да се установи най-подходящото за случая лечение. Подходът ще бъде въведен догодина в имунологичната лаборатория на болницата.

Вероятно в края на 2011 г. ще стане факт и самият онкологичен център. Това обаче зависи от скоростта, с която вървят процедурите по обществени поръчки, които са продължителни, тромави и предвиждат редица възможности за оспорване от фирмите-кандидатки. Ето защо от ръководството на „Света Марина” все още не се ангажират с конкретни срокове, в които ще започне работата в новата структура.

" }-->

Коментари