Публикация

Мъск: До шест месеца започваме тестове на мозъчен чип върху хора

Мъск: До шест месеца започваме тестове на мозъчен чип върху хора

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания "Нюралинк", да започнат до шест месеца, предаде Ройтерс, цитиран от DarikNews.

 

Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача.

 

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

 

Базирана в района на Сан Франциско и Остин, щата Тексас, в последните години "Нюралинк" провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред избрани гости в презентация в централата на "Нюралинк", продължило близо три часа, Илон Мъск подчерта скоростта, с която се разработва устройството.

 

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен", добави той.

 

Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ не отговори на запитване на Ройтерс за коментар. Първите две приложения на устройството на "Нюралинк" при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволи движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск.

"Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението", каза той.

Последното публично представяне на "Нюралинк" беше преди повече от година, като то включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

 

Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства "Тесла", космическата компанияа "СпейсЕкс" и социалната медийна платформа "Туитър", е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството.

 

Неговите амбиции за "Нюралинк" която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

Коментари