Публикация

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

От 5 дo 9 декември 2022 г. УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде част от Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година е насочена към алергодерматозите след прекарана Covid инфекция.


По време на кампанията хората ще бъдат преглеждани безплатно от 9:30 до 12:00 часа, в кабинет №118 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести, след

задължително предварително записване на тел. 02/9230495

При необходимост ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тестувания. Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията.

Кожните промени след прекарана Covid инфекция и проявите при т. нар. „дълъг ковид“

са едни от най-честите в клиничната практика. Те включват широк диапазаон от кожни реакции, включително алергични и иритативни кожни промени (контактен дерматит, контактна уртикария), обостряне на съществуващи кожни реакции (розацея, себорееен дерматит, акне), алопеция и др. Кампанията тази година ще бъде фокусирана в три направления кожни прояви след коронавирусна инфекция – Covid екзема на ръцете, уртикария след Covid и косопад след Covid.

 

„Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията, от една страна, защото хората се страхуваха да търсят помощ, от друга – защото много кожни клиники бяха преобразувани за лечение на Covid пациенти, и от трета – защото стресът се оказа отключваща причина за много от тези състояния“, посочи на пресконференцията в БТА доц. Жана Казанджиева - дерматолог в УМБАЛ „Александровска“ и координатор на кампанията.


По думите ѝ двама от всеки трима медици са развили Covid екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с честото миене със сапун и употребата на различни дезинфектанти. При 60 на сто от преболедувалите Covid-19 се наблюдава косопад, който продължава около три месеца след преминаването на инфекцията. Причините за него са високата температура, силният стрес, както и приемът на много лекарства по време на боледуването.

Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания

и прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени,произхождащи от заобикалящата ни среда.

 

XIV-ата Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се провежда за поредна година по инициатива на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и е под егидата на Европейската академия по дерматология и венерология и Европейската инициатива за профилактика на професионалните заболявания на кожата.

Коментари