Публикация

ГЕРБ номинира проф. Николай Габровски за премиер

ГЕРБ номинира проф. Николай Габровски за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на ГЕРБ-СДС, съобщи БНР.  Това е проф. Николай Габровски от болница "Пирогов". Заедно с него при държавния глава отидоха Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ, и Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

"Очаквам в седемдневен срок да излъчите състав на кабинет, а и като първа политическа сила, вашата отговорност е най-голяма. Надявам се да е открита удачната формула за съставяне на кабинет. Желая ви успех", каза държавният глава, връчвайки папката с мандата.

 

Бях номинирам от ГЕРБ-СДС да получа мандат, дълг и въпрос на чест е да положа всички усилия за съставянето на правителство, да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността, заяви проф. Габровски.

Кой е проф. Николай Габровски?

Проф. Габровски завършва медицина в Медицинска академия - гр. София през 1996 г. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 г. Оглавява Клиниката през 2011 г.

 

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г. От 2011 г. е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

 

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Коментари

Antonio Bakalski
6 дек 2022 11:12

WoW