Публикация

Лекари извършиха сложна реконструкция на увредена сънна артерия с цел предотвратяване на инсулт

Лекари извършиха сложна реконструкция на увредена сънна артерия с цел предотвратяване на инсулт

Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ извършиха сложна операция, като реконструираха сънна артерия на пациент с много придружаващи заболявания, съобщиха от лечебното заведение.


Пациентът е насочен към съдовата хирургия от Клиниката по кардиохирургия в университетската болница, където му е поставен успешно троен коронарен байпас преди 3 месеца. Рутинно, преди всяка операция в болницата се правят изследвания за състоянието на каротидните артерии и крайниците. По този начин се оценява в каква степен атеросклерозата е засегнала останалите съдови басейни и има ли нужда от допълнителни интервенции. Тясната колаборацията между отделните отделения и структури предотвратява риска не само от сърдечни заболявания, но и от мозъчни и други съдови инциденти.


При предоперативен ехографски преглед от съдов хирург на пациента е открито случайно

90% стеснение на дясната сънна артерия и елонгация (нагъване)

под остър ъгъл на две места по хода на артерията. Състоянието налага оперативно лечение, тъй като забавя кръвотока към мозъка и има риск от инсулт. Сложната анатомия на артерията, нагъванията в два участъка и високостепенното стеснение не позволяват извършването на по-щадяща безкръвна процедура.


Съдовите хирурзи проф. д-р Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Димитър Чернев и д-р Димитър Борисов извършват многокомпонентна реконструкция на съда, като скъсяват трите артерии с повече от 1 см, почистват тромбите, правят пластика с придърпване на вътрешната и външна сънни артерии и реимплантират кръвоносните съдове.


След операцията пациентът е в стабилно общо състояние и се очаква да се възстанови напълно.

Коментари

Браво,колеги!Гордея  се с Вас!Радвам се,че има млади  и много успешни лекари!
 Приемете моите поздрави и пожелания за крепко здраве и още постижения в практиката! Доктор Людмила Костова-Враца-05.12.22г.