Публикация

Успешна операция: Отстраниха огромен тумор от сърцето на мъж

Успешна операция: Отстраниха огромен тумор от сърцето на мъж

В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент, съобщи Dariknews.

 

Туморът e с размери 8 на 10 см и ангажира цялото дясно предсърдие на сърцето. За 40 годишния мъж операцията е била животоспасяваща, тъй като е възпрепятствано връщането на кръвта към сърцето и белите дробове.

 

Пациентът постъпва с оплаквания от изтръпване и тежест в горните крайници, затруднен и ограничен физически капацитет.

 

След направени пълни изследвания – ехокардиография и скенер, се установяват точните размери и локализация на тумора.

 

Екипът на проф. Димитър Петков, началник Клиника по кардиохирургия и заместник- директор по медицинската дейност в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ предприема операция и отстранява тумора, освобождава пътя на кръвта и затваря огромния сърдечен дефект със собствена тъкан от пациента.

„Подобни образувания са рядкост в ежедневната практика. Те могат да са доброкачествени, злокачествени, вследствие на инфекции и вродени състояния. Средно годишно имаме около 10 до 12 такива случая“, каза проф. Димитър Петков.

Пациентът е изписан, но сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния анализ, който ще даде ориентация за по-нататъшното лечение.

Коментари