Публикация

Нови препоръки за управление на хипергликемия

Нови препоръки за управление на хипергликемия

Когато начинът на живот на пациента с хипергликемия бъде променен, метформин вече не е най-подходящото лекарство за него. Това казва проф. Нийл Сколник, специалист по Обща медицина от Medical College of Thomas Jefferson University във Филаделфия, САЩ пред Medscape. Той отбелязва, че това е една от новостите на за консенсусния доклад между Американската диабетна асоциация и Европейската асоциация за изследване на диабета по отношение на повишената кръвна захар. Става въпрос за предприемане на лечение спрямо индивидуалните характеристики на всеки пациент и това дали има някакви съпътстващи заболявания.  

ВИЖТЕ ТУК ТРИ КЛИНИЧНИ СЛУЧАЯ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ ОТ ПРАКТИКАТА, ИЗБЕРЕТЕ ТЕРАПИЯ >>

При диабетици първо трябва да се прецени дали те са изложени на висок риск от атеросклеротично сърдечносъдово заболяване или вече имат такова. Обикновено това е състояние при пациентите с повишена кръвна захар на възраст над 55 години, които имат два или повече рискови фактора, като коронарна болест, периферно съдово заболяване, инсулт или преходна исхемична атака. Препоръката тогава е да се предпише агонист на глюкагон-подобен пептид 1 (GLP-1) с доказана полза за сърдечносъдово заболяване или инхибитор на натриево-глюкозен ко-транспортер 2 (SGLT2) с доказана полза за ССЗ. 


За пациенти с много висок риск от атеросклеротично сърдечносъдово заболяване може да е разумно да се комбинират и двата агента. Не е необходимо болният да е на метформин, за да се възползва от тези средства. Пациентът с намалена или запазена фракция на изтласкване при сърдечна недостатъчност трябва да приема SGLT2 инхибитор, казва проф. Сколник.   


При наличие на хронично бъбречно заболяване (CKD) е за предпочитане пациентът да бъде лекуван с SGLT2 инхибитор. Ако поради някаква причина той не може да го приема, се предписва GLP-1 рецепторен агонист.  


При избора на лекарство за гликемичен контрол, метформин е разумен избор, отбелязва проф. Сколник.  Може да се наложи добавянето на друг агент към метформин, за да постигнете понижаване на кръвната захар.  

 


Проф. Сколник разделя ефикасността на използваните препарати за гликемичен контрол на три части: 

  • Много висока ефикасност за понижаване на глюкозата: дулаглутид във висока доза, семаглутид, тирзепатид, инсулин или комбинирани инжекционни агенти (комбинации GLP-1 рецепторен агонист/инсулин); 
  • Висока понижаваща глюкозата ефикасност: GLP-1 рецепторен агонист, метформин, SGLT2 инхибитори, сулфонилурейни препарати, тиазолидиндиони; 
  • Междинна глюкозопонижаваща ефикасност: инхибитори на дипептидил пептидаза 4 (DPP-4). 

Важна част от терапията е свързана с управление на теглото на пациента, чрез промяна на начина на живот – диета и упражнения. Според проф. Сколник ако промяната не е достатъчна може да се помисли за лекарство, което помага за регулиране на теглото или метаболитна хирургия. Той изброява няколко вида лекарства по степента на тяхната ефикасност:  

  • Много висока ефикасност за отслабване: семаглутид, тирзепатид 
  • Висока ефикасност за отслабване: дулаглутид и лираглутид 
  • Междинен продукт за загуба на тегло: GLP-1 рецепторен агонист, SGLT2 инхибитор 
  • Неутрални за отслабване препарати: DPP-4 инхибитори и метформин 


По думите му тези препарати може да се използват, най-вече когато има усложнения на затлъстяването като сънна апнея, болка в тазобедрената става или коляното вследствие на артрит, болка в гърба или неалкохолно мастно чернодробно заболяване.  


По отношение на инсулина проф. Сколник отбелязва, че той може да се употребява при пациенти с много висок хемоглобин A1c, както и в случаите, когато се приемат други лекарства и все още не е достигната целта при А1с. Това се отнася и за ситуации, при които пациентът губи тегло поради диабета си.  


Според проф. Сколник  всички това са важни насоки, които предоставят а лекаря ясен алгоритъм за персонализиран подход към управлението на диабета. 

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари