Публикация

Какво причинява тежката скарлатина при децата във Великобритания?

Какво причинява тежката скарлатина при децата във Великобритания?

Няколко тежки случаи на тежко протичаща скарлатина при деца докладваха здравните власти във Великобритания.

 

Продължава проучването на причините за усложненото протичане на инфекцията. Заради случаите британските власти обмислят да дадат превантивно антибиотици на децата, посещаващи учебните заведения на заразените.

 

Към момента в България няма случай на подобно тежко протичане на стрептококова инфекция, коментира в "Денят започва" д-р Геновева Тачева, заместник-директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

 

Тя изтъкна, че случаите във Великобритания са изключително редки като според нея може да бъдат избегнати, ако бактериалната инфекция се установи навреме и започне подходящото антибиотично лечение.

"Във Великобритания употребата на антибиотици е по-ограничена и изчакват по-дълго, което би могло да бъде причина. Това е бактериална инфекция и като се разпознае навреме, се лекува успешно 100% с пеницилин", заяви тя.

Скарлатината се причинява от стрептококова инфекция. Този вид бактерия се среща често при хората и не е задължително да се развие към скарлатина, като по-често предизвиква ангина или фарингит.

 

Стрептококовата инфекция се установява лесно и бързо с тестове, подобни на антигенните за ковид, каза д-р Тачева. Бактерията се предава по въздушно-капков път, а най-добрата превенция е хигиената.

 

Според д-р Тачева масовото предписване на антибиотици като превенция на заболяването, каквото обмислят във Великобритания, не е правилно и крие много рискове.

 

Протоколът при стрептококова инфекция в България предвижда тестване на всички контактни деца в групата или в класа и предписване на антибиотици само на тези, при които се открие носителство на бактерията.

 

Симптомите на стрептококовата инфекция са грипоподобни - започва с температура над 38,5 градуса, отпадналост, безапетитие при по-малките, болки в гърлото и увеличени лимфни възли. Няколко дни по-късно се появява аленочервен обрив по долната част на тялото, а езика става малиновочервен.

 

Д-р Тачева препоръчва при съмнение за стрептококова инфекция, да се прави тест, за да се приложи адекватно лечение.

Коментари