Публикация

1 млрд. жертви на цигарите до края на века

1 млрд. жертви на цигарите до края на века

Експерти препоръчаха регулаторите и компаниите да ускорят намаляването на вредата от тютюна чрез достъпна информация и данъци 

1 млрд. смъртни случая от болести, свързани с тютюнопушенето ще има до края на 21 век, стана ясно по време на Global Tobacco Nicotine Forum. Международните експерти са направили изчисленията на базата на текущата траектория на брой пушачи, заболеваемост и резултат от анти-табако кампаниите, стана ясно по време на ежегодното събитие, посветено на борбата с тютюнопушенето чрез намаляване на вредата от цигарите във Вашингтон, САЩ.

„По-голямата част от тези хора ще живеят в развиващите се страни. Трансформацията на тютюневата индустрия е едновременно съществена и спешна, необходимо е засилване на стратегиите за намаляване на вредата“, посочиха експертите.

Алтернативите за по-безопасен прием на никотин, каквито са снус, електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия, могат да бъдат от полза за общественото здраве и за пушачите, които иначе биха продължили да пушат, констатираха близо 60 експерти по медицина, обществено здраве и регулации от цял свят.

 

 „Продължаващият риск от пушенето не е митично същество, със сигурност съществува“, каза Браян Кинг, директор на Центъра за тютюневи продукти в един от най-строгите световни регулатори – Агенцията по лекарствата и храните на САЩ (FDA).

 

Агенцията следи стандартите за обществено здраве по отношение на никотиновите продукти – дали те са предимство или риск. „От една страна да имаме предвид младото поколение, а от друга, че бездимните изделия представляват намален риск за пушачите, които иначе не могат да спрат цигарите“, обясни Кинг и посочи доказателства за строгите изисквания на FDA: от хиляди  кандидатстващи бездимни алтернативи, разрешение да се предлагат на американския пазар до този момент са получили само 23.

 

Огромна е ролята на индустрията за трансформацията и намаляването на тютюнопушенето, но все още само 5% от производството на компаниите е на продукти с намалена вреда, сочи изследването Индекс на трансформацията, проведено в периода 2020 – 2022 година. Методологията по 35 индикатора оценява в 6 сектора най-големите 15 тютюневи компании в света и показва къде се намират те по отношение на трансформацията на бизнеса си към бездимни изделия.

Трансформацията на тютюневата индустрия е факт, но компаниите действат различно. Промяната започва от най-големите“, обясни Дейвид  Джанацо, главен директор на Фондацията „Свят без дим“. Изследването взема предвид мерките на компаниите, насочени към намаляването на вредата - от продажби на продукти до разпределяне на капитал и маркетингови политики.

Първите три места в класацията са за Swedish Match, които основно продават снус в Швеция и никотинови торбички в САЩ, производителят на IQOS  Philip Morris International и Altria. Тези компании са насочили по-голямата част от капиталовите си инвестиции към продукти с намален риск.  На последно място по този показател е индонезийската компания Djarum.

Кога пушенето ще стане отживелица?

Дезинформацията е сериозен проблем при възприемането на иновативните никотинови продукти. 89% от хората смятат, че никотинът е вреден, което учените категорично опровергават, припомняйки, че проблемът от тютюнопушенето идва от горенето на цигарата, при което се отделят канцерогенни вещества. Въпреки това разпространено схващане е, че никотинът е по-вреден от кофеина, от алкохола, от THC съставката на марихуаната, от нерафинираната захар и от трансмазнините. 47% от американците са погрешно информирани и противно на научните данни възприемат електронните цигари като еднакво или по-вредни от цигарите, а само 34% знаят, че устройството с нагряване на тютюн ги излага на по-малка вреда от цигарите. Това показва последното проучване за нагласите спрямо новите алтернативи, които до голяма степен определят поведението на пушачите спрямо новите възможности.

 

 „Трябва да помогнем на пушачите, които иначе биха продължили да пушат,  да разберат какви са тези продукти и какви се техните предимства. Предимствата всъщност не са предимства, когато информацията за тях не може да достигне до хората“, казва Карен Герлач, учен и специалист по регулации.

 

„Необходим е диалог между регулатори и индустрия, защото няма спор по въпроса, че с иновативните тютюневи изделия на пушачите може да бъде предложен по-добър избор от продължаващото пушене “, казва и Бет Олива, адвокат и специалист по регулаторни въпроси. Според Дерек Яхт – глобален адвокат по здравни въпроси. Тенденцията пушачите да заместват цигарите с нагреваеми тютюневи изделия вече е факт и до няколко години това ще намали пушенето, а заедно това и ще предизвика и по-голяма подкрепа сред регулаторите.

Бездимните изделия намалиха болестите в Япония и Швеция

Към момента в света се наблюдават три групи регулации на иновативните тютюневи изделия. Държави като Япония и Швеция - отворени към бездимните алтернативи, в които вече са налице и предимствата от тяхното масово използване, вместо масово тютюнопушене. В Япония се наблюдава драстичен спад на продажбите на цигари след навлизането на IQOS на пазара, а национално проучване отчете намаляване на хоспитализациите по диагнози, свързани с пушенето. В Швеция употребата на снус – оралните торбички с никотин, направи така, че страната да бъде с най-нисък брой пушачи в Европа – около 7% от населението и с най-малко болни от рак на белия дроб. 

 

Във втората група попада САЩ, където регулациите вървят след иновациите. От няколко години пазарът е с по-строг контрол върху тютюневите изделия, но все още регулацията ги приравнява с цигарите. Според експертите съществуват доказателства, които биха могли да променят това – например по-малкото излагане на токсични вещества при аерозола от устройствата с нагряване на тютюн спрямо дима на цигарите. В третата група са предимно страни от Южна Америка,  където има забрани, с които се ограничава достъпът на пушачите до ефективни средства за спиране или заместване на цигарите.    

 

 

 

Коментари