Публикация

Безплатни дерматологични прегледи на деца и възрастни след прекарана коронавирусна инфекция

Безплатни дерматологични прегледи на деца и възрастни след прекарана коронавирусна инфекция

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда взима участие в ежегодната традиционна четиринадесета кампания „Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”. Кампанията се провежда в периода от 5 до 9 декември 2022 г. под егидата на Европейската академия по дерматология и венерология и Европейската инициатива за профилактика на професионалните заболявания на кожата.

Тази година кампанията е насочена към кожни алергични заболявания след прекарана Ковид-19 инфекция

Кожните промени след преболедуване на коронавирусна инфекция и проявите при т. нар. „дълъг Ковид“ са едни от най-честите в клиничната практика. Те включват широк диапазаон от кожни реакции, включително алергични и иритативни кожни промени (контактен дерматит, контактна уртикария), обостряне на съществуващи кожни заболявания - розацея, себорееен дерматит, акне, алопеция и др. Тяхното ранно разпознаване е от съществено значение за адекватното лечение.


Данните за извънредно повишената честота на алергичните кожни заболявания подтикна за 14 поредна година дерматолозите от Клиниката по дерматология и венерология да се включат в безплатна кампания за прегледи и тестувания на пациенти с кожни алергиии (с предварително записване).

Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания

и прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватният контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

 

Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват на 55-151 милиарда евро годишно – т.е. алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания, в Европейския съюз се изчисляват на 5 милиарда евро.

 

Коментари