Публикация

Всяка трета бременност у нас приключва с аборт, само 3% от жените вземат противозачатъчни

Всяка трета бременност у нас приключва с аборт, само 3% от жените вземат противозачатъчни

Една трета от настъпилите бременности у нас се прекъсват, а само 3 от всеки 100 жени в детеродна възраст у нас вземат противозачатъчни. Това обяви проф. Асен Николов, началник на Родилната клиника в „Майчин дом“ и председател на Българското дружество по акушерство и гинекология на семинар, посветен на съвременната орална контрацепция.

 

Според официалната статистика

над 1000 българки всеки месец правят аборт по собствено желание

По данни на Евростат страната ни е на трето място след Армения и Грузия по брой аборти на 1000 жени във възрастовата група 15-49 г., а в Европейската общност сме на първо място.

Освен по медицински показания всяка жена у нас може да прекъсне бременността си и по собствено желание преди 12-ата гестационна седмица. Според медицинските специалисти обаче е крайно време да се повиши сексуалната култура и да се намали броят на абортите.

 

„Абортът е свързан с риск от усложнения, някои от които с тежки последици за физическото и психическото здраве на жените“, обясни проф. Николов. Сред възможните неблагоприятни ефекти са:

 

  • увреждане на матката или шийката на матката;
  • силно кървене;
  • непълен аборт, изискващ допълнителна хирургическа интервенция;
  • инфекции;
  • сраствания;
  • редки, но много драматични случаи на сепсис или септичен шок;
  • перфорация на матката;
  • фатален изход

 

По думите му рисковете се увеличават при жени с хипертония, диабет, някои заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, при тежки чернодробни, бъбречни или белодробни заболявания.

 

„Абортът увеличава около 20 пъти риска от преждевременно раждане при следваща бременност. Усложненията, които могат да възникнат от предизвикан аборт, като инфекция и увреждане на матката пък могат да доведат и до безплодие“, добави проф. Николов.

Причината за тази тенденция са страхът, предразсъдъците и  неразбирането на съвременната контрацепция у нас,

обясни проф. Иван Костов,  директорът на „Майчин дом“.  Според него жените масово се страхуват от хормоналната терапия, липсва им достоверна научна информация, не желаят да използват орална хормонална контрацепция.

Новите противозачатъчни медикаменти обаче са с висока ефективност, имат възможно най-малко количество хормони, съдържат естествен естроген, адаптирани са към цикличните процеси на женската физиология.

Те не водят до напълняване, пъпки и рак, каквито са едни от най-разпространените митове у нас,

изтъкна специалистът.

От съществено значение е препаратът да бъде съобразен с индивидуалния хормонален статус на жената.

Той уточни, че е ключово хапчетата антибебе да се вземат без прекъсване, тъй като „хормоните не излизат в отпуска“.

 

Според проф. Костов  е важно дали разходите за тези съвременни средства се поемат от обществените системи. Оралната контрацепция у нас не се реимбурсира от здравната каса. Липсват и механизми за предоставяне на безплатно хапче антибебе за уязвимите групи и младежите.

 

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

 

Коментари