Публикация

Модерните противозачатъчни намаляват с 12% риска от всички видове рак, лекуват редица заболявания

Модерните противозачатъчни намаляват с 12% риска от всички видове рак, лекуват редица заболявания

Съвременните хормонални противозачатъчни са не само надеждно средство за предпазване от нежелана бременност, но имат и множество неконтрацептивни ползи – те са средство за превенция и лечение на редица болести, обяви д-р Гергана Коларова, директор на  I АГ болница "Света София" на дискусия за влиянието на контрацепцията върху качеството на живот на жените.  Те намаляват средно с 12% риска от всички видове рак.

 

Правилната и последователна употреба на орални хормонални контрацептиви дава над 99% сигурност и позволява възстановяване на репродуктивния капацитет след спирането на хапчетата. Предшестващото лечение с тях при млади жени гарантира по-нисък риск от първично безплодие. Според нея е тотално невярно твърдението, че след хапчета антибебе се забременява по-трудно.

 

Противозачатъчните имат следните неконтрацептивни ползи:

  • Регулират нередовен менструален цикъл;
  • Намаляват кървенето по време на менструален цикъл;
  • Помагат при лечение на дисменорея (болезнен менструален цикъл);
  • Помагат при тежка аменорея (липса на менструален цикъл);
  • Лекуват кръвотечения от ендокринно естество, при миоми, кисти или възпаления;
  • Лекуват синдром на поликистозните яйчници.

Д-р Коларова обясни, че хормоналната контрацепция има роля и за превенция на полово предаваните инфекции. Обяснението е, че прогестеронът увеличава вискозитета на цервикалната слуз и така осигурява по-висока защита.

През последните 25 г. се доказват ползи за костната плътност и превенция на ревматоидния артрит.

 

Има множество научни доказателства, че хормоналните контрацептиви намаляват риска от всички видове рак средно с 12%. Превантивният им ефект е доказан спрямо:

  • рак на яйчника (с 46% по-нисък е рискът от него при жени, които са ползвали орална хормонална контрацепция);
  • рак на ендометриума;
  • рак на матката;
  • рак на дебелото черво.

По данни на СЗО се намалява и рискът от доброкачествени тумори на гърдатафиброкистична мастопатия и фиброаденоми. По отношение на другите видове рак на гърдата, хормоналните противозачатъчни са неутрални – нито предпазват, нито ги предизвикват, изтъкна специалистът. По повод опасенията, че те отключват рак на гърдата, разпространявани включително и от лекари, тя цитира най-новото проучване, публикувано в авторитетното научно списание „Лансет“ тази година. Според него няма увеличен риск от използването на който и да е комбиниран контрацептивен препарат, рискът е при прием на контрацептиви, които съдържат само прогестерон. „В България обаче няма нито един такъв препарат, всички са с комбинация от двата хормона – естроген и прогестерон“, подчерта д-р Коларова.

 

Хормоналните контрацептиви се свързват единствено с леко повишен риск от рак на маточната шийка. Обяснението обаче е по-сложно и е по-скоро свързвано с човешките папилома вируси от онкогенната група, които се предават при небезопасен секс, каза  д-р Коларова. По думите й при жени, които използват хапчета антибебе, са по-понижени критериите за безопасен секс и се подценява нуждата от използване на презерватив с нови партньори. 

 

Всички тези допълнителни ползи и обстоятелства трябва да се имат предвид, но те не могат да стават повод за самоцелно ползване на орална контрацепция, отбеляза проф. Асен Николов, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология. Той напомни също, че хапчетата антибебе са само за здрави жени, без чернодробни, бъбречни и онкологични заболявания.

 

Лиляна ФИЛИПОВА

Коментари