Публикация

Парамедиците – все по-важен фактор в медицинското обслужване

Парамедиците – все по-важен фактор в медицинското обслужване

Първите парамедици, които завършиха своето обучение в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА), получиха официално своите свидетелства от началника на Академията генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


В края на октомври те преминаха успешно теоретичната и практическа част от държавния изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация по професия „Парамедик”, специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

Парамедиците-трета степен се обучават за оказване на първа помощ

Основната задача е оказване на животоспасяваща помощ на пациенти в спешно състояние на мястото на инцидента и по време на транспортирането им в лечебното заведение.

 

Благодаря ви за положените усилия. Радвам се, че предпочетохте ВМА и се надявам да сме оправдали вашите очаквания.


Убеден съм, че квалификацията, която добихте, ще има приложение и перспектива предвид кадровия проблем в медицината. Парамедиците ще стават все по-важен фактор в медицинското обслужване и вие ще бъдете първите лястовици, които ще дадат основата на тази работа, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


Следващият курс за парамедици ще стартира през април 2023 г.

Коментари