Публикация

Д-р Евгения Вучева: Без лекарска интерпретация изследванията не са диагноза

Д-р Евгения Вучева: Без лекарска интерпретация изследванията не са диагноза

През последната година апаратурата в Клиничната лаборатория на медицински комплекс „Софиямед“ е обновена на над 20 на сто с възможно най-високия клас медицинска техника на най-големите или водещи производители на пазара. Наскоро в структурата заработи и пореден дублиращ бекъп биохимичен апарат. Той е с голям капацитет и позволява да се работят повече проби на час и резултатите от изследванията да излизат много по-бързо. Имаме и нов глюкоанализатор, кръвногазов анализатор с нови показатели в него, апарат за гликиран хемоглобин. Лабораторията има и три имунологични анализатора. Непрекъснато разширяваме панела на изследванията - наскоро с имунология, за ревматологията с автоматични методи, а не мануални, което увеличава възможностите, които да предложим на пациентите ни.

 

Това коментира д-р Евгения Вучева, ръководител на Клинична лаборатория в медицински комплекс „Софиямед“, и уточнява, че дейността в звеното е високо автоматизирана.


„В Лабораторията ни функционира сертифицирана апаратура от най-съвременен клас. Като част от системата ни за мониторинг, цялата лабораторна техника преминава задължително ежедневно през процедури за контрол и калибрация, като по този начин гарантираме качеството и достоверността на резултатите от изследванията, изработени за нашите пациенти. Макар дейността на Лабораторията да е на над 90% автоматизирана, всички знаем колко е важен човешкият фактор. Затова се гордея, че тази добра апаратура се менажира от един наистина добър екип. Постоянно въвеждаме и нови изследвания по различни направление, като например специално за ендокринолозите въведохме C – peptide, показател за диабетици, Тиреоглобулин, работим и HE4 – нов туморен маркер за диагностика на рака на яйчника, изследваме фолиева киселина, дехидроепиандростерон сулфат (DHEA,) изследваме надбъбречните жлези“, обобщава д-р Вучева.


Клиничната лаборатория на „Софиямед“ изработва проби за изследвания на амбулаторни пациенти, посетили ДКЦ или насочени от специалисти в лечебното заведение или от друго такова. Част от тях са и от пациенти, възползвали се от VIP профилактични или диагностични пакетни услуги, организации и фирми, осъществяващи профилактиката си в ДКЦ. Клиничната лаборатория на медицинския комплекс изработва и постъпилите проби от пациенти на всички клиники и отделения на болницата. Средно дневно се обработват над 450 броя заявки, изтъква началникът на Лабораторията.


Д-р Вучева обяснява, че

много от пациентите на Лабораторията са си самонасочили изследвания

без да са направили консултация със специалист.


„Обикновено това са пациенти с поставени диагнози от дълго време и знаят в какви граници трябва да варират показателите на резултатите от изследванията им. Винаги е по-добре, когато изследванията са предшествани от консултация със специалист, тъй като сами по себе си резултатите не са диагноза.

 

Специалистът съобразява клиничната картина със самите оплаквания и интерпретацията на резултатите трябва да се направи от него. Пациентите не трябва да разчитат основно и единствено на резултатите от изследването“, съветва д-р Вучева.

Едни от най-натоварените дни за екипа на Клиничната лаборатория са от понеделник до сряда

тъй като тогава се осъществява и най-големият планов прием на пациенти в болницата. Много от структурите имат дейност без почивен ден, именно заради това Лабораторията работи 24 часа, 7 дни в седмицата и проби за изследване на кръв и урина се изработят включително в събота и неделя. Но всичко зависи от пациентопотока в конкретния ден.
„Основата част от дейността на Клиничната лаборатория на медицинския комплекс се намира в БЛОК1 на лечебното заведение. С цел да създадем удобство на нашите пациенти и в името на по-пълноценното им и комплексно медицинско обслужване, специализирани звена за изработка на лабораторни изследвания функционират и в БЛОК2 и БАЗА 3 в Люлин“, уточнява д-р Вучева. И допълва, че в медицинския комплекс работят и специализирани лаборатории по вирусология, микробиология, трансфузионна хематология.
Д-р Вучева, която скоро бе наградена от ръководството на ДКЦ „Софиямед“ с приза „Лекар на годината“ 2022, казва, че най-важното за нея е дългогодишната колаборация, която екипът на Лабораторията е изградил с останалите структура в медицинския комплекс с цел по-бързото, качествено и комплексно медицинско обслужване на всички пациенти.

 

Коментари