Публикация

Лекарите от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с разкъсана аорта

Лекарите от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с разкъсана аорта

Мултидисциплинарен екип на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна за пореден път спаси живота на пациент с разкъсана аорта. В този случай 72-годишен мъж, който няколко дни се е оплаквал от болки в гърба, е насочен след скенер от лекарите в Силистра към варненската университетска болница за спасяване на живота му. Транспортиран е с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ – Силистра и веднага е приет в Интензивното кардиологично отделение във варненската университетска болница „Св. Марина“.


Незабавно е сформиран мултидисциплинарен екип, който след проведени множество диагностични изследвания, установява дисекация на торакалната аорта – животозастрашаващо състояние, при което разкъсването на слоевете на аортата и силният вътрешен кръвоизлив трябва да се овладеят възможно най-бързо, за да се спаси пациентът.

Лекарите вземат решение за неотложно ендоваскуларно лечение

при което чрез достъп през бедрената артерия се стига до разкъсаното място на аортата и се имплантира по безкръвен начин протеза. Според специалистите нейната функция е да затвори разкъсаното място, да върне кръвотока и да нормализира кръвообращението. В екипа, извършил миниинвазивната процедура, са участвали интервенционални рентгенолози от Центъра по интервенционална рентгенология доц. д-р Георги Тодоров, доц. д-р Чавдар Бъчваров и д-р Михаел Нанев от Клиниката по образна диагностика, кардиохирурзите проф. д-р Пламен Панайотов и д-р Милен Славов, съдовият хирург д-р Емил Йорданов, както и реанимационен екип.

Коментари