Публикация

D-хормонът пази тялото от болести

Повечето хора знаят, че слънчевата светлина има решаващо значение за образуването на витамин D.


Този витамин всъщност трябва да се превърне в организма в D-хормон, преминавайки през бъбреците, за да участва в жизненоважни процеси. Недостигът му има неблагоприятни последици за здравето, а според мащабни изследвания малко хора поддържат необходимото ниво от хормона в тялото си.

Основните проблеми с набавянето на D-хормон са свързани с недостатъчното излагане на слънце, особено през зимата, с наднорменото тегло, което възпрепятства навлизането му в кръвта и с намаляването на бъбречната функция при възрастните хора. А точно във втората половина на живота D-хормонът е от решаващо значение за здравето.

Той не само укрепва костите, но подобрява мускулната сила и рефлексите. Затова е важно нивото му в организма да се поддържа постоянно. Това може да стане и през зимата чрез прием на алфакалциол (Алфа-Д-3). Установено е, че възрастните хора, които приемат редовно препарата, много по-рядко падат и получават фрактури.

Освен това D-хормонът се свързва с намаляване на опасността от някои видове рак, от сърдечно-съдови заболявания и дори от настинка и грип.

Коментари