Публикация

Изкуствен интелект определя терапията на пациенти с диабет тип 2

Изкуствен интелект определя терапията на пациенти с диабет тип 2

Учени от Националния университет на Сингапур разработиха електронна система, с която може да се препоръчват лекарства на пациенти с диабет тип 2 (DMRS). Съобщение за това е публикувано в началото на декември 2022 г. в сп. „Nature”.  
Създадената система прави с помощта на изкуствен интелект анализ на сходни клинични профили. Те включват данни за:  

  • съпътстващи заболявания; 
  • продължителност на заболяването; 
  • резултати от лабораторни тестове; 
  • досегашен прием на лекарства; 
  • модели на траекторията на хемоглобин A1c (HbA1c), кръвно налягане, холестерол, триглицериди; 
  • начин на живот. 

ВИЖТЕ ТУК ТРИ КЛИНИЧНИ СЛУЧАЯ НА ХИПОГЛИКЕМИЯ ОТ ПРАКТИКАТА, ИЗБЕРЕТЕ ТЕРАПИЯ >>

 

DMRS разделя четири групи пациенти, като нейните препоръки могат да постигнат съотношение на успех от 81% за пациенти с диабет без съпътстващи заболявания, 84% за тези с хиперлипидемия (HLD), 78% за тези с хипертония (HTN) и 75% за тези с HLD и HTN. Благодарение на създадените профили може да се направи индивидуална препоръка за терапията на всеки болен. Според учените такава система е полезна като споделен инструмент за вземане на решения и подпомагане на клиницистите при избора на подходящите лекарства и тяхната дозировка.  


DMRS е разработен с помощта на информация за период от 10 години, която е включена в електронните здравни досиета на 54 933 възрастни пациенти с диабет тип 2 в 6 клиники за първична медицинска помощ в Сингапур. При изчисляването на това, какви са потенциалните възможности за терапия са взети под внимание 18 вида и 6 класа медикамента за диабет тип 2, девет вида и 4 класа за HLD и 22 вида и 8 класа за HTN. Всички лекарствени дози, с изключение на инсулина, бяха изразени в предписана дневна доза, определена с помощта на три нива на интензивност - ниско (L), умерено (M) и високо (H) по отношение на максималната дневна доза (като L: ≤ 1/ 3 максимална дневна доза, M: ≤ 2/3 максимална дневна доза и H: > 2/3 максимална дневна доза).  


Понастоящем DMRS е интегриран като част от група модули за стратификация и прогнозиране на риска от диабет в лесен за използване уеб интерфейс. Става въпрос за персонализиран инструмент за консултиране при диабет с помощта на изкуствен интелект (PERDICT.AI) За да използват DMRS, клиницистите могат да въведат ръчно цялата информация, или да въведат само идентификационния номер на пациента, за да попълнят автоматично клиничния профил на пациента.  


Учените възнамеряват да тестват PERDICT.AI в няколко клиники за първична медицинска помощ в Сингапур. Те смятат, че системата е изключително подходяща за коригирането на терапията при пациенти, на които инсулиновото лечение не е помогнало.  


Цялата публикация в сп. „Nature” можете да видите тук.


По публикацията работи Бойко Бонев 

Коментари