Публикация

Д-р Ст. Константинов: Никой пациент няма да бъде върнат

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов се срещна днес с депутатите от „Атака”.


След разговорите д-р Константинов коментира, че това е първата от серия срещи, които ще проведе с всички политически формации, за да бъде обсъдена концепцията за по-добро здравеопазване.

„Водещото е, че здравеопазването е национална цел, която трябва да обединява всички, и поради тази причина трябва да се търси съгласието на най-широки политически кръгове. Идеята е да имаме обща позиция и да се знае години напред как ще се развива българското здравеопазване”, посочи министър Константинов.

„Личните лекари и спешните отделения на болниците нямат нищо общо едни с други. Бюджетът на тези болници няма да бъде намален с 50%. Болницата е едно цяло и ще получава повече пари от миналогодишните. Никой пациент няма да бъде върнат и няма да се случи нищо по-лошо от тази година”, категоричен е министърът.

„Темата погрешно се свързва с личните лекари. Там искаме да им дадем възможността, не да ги накараме насила, когато правят групови практики, да имат възможността да получат повече пари, изпълнявайки определени дежурства. Това не е задължително. Винаги всички са изтъквали големия проблем, че личният лекар работи само няколко часа, отива си, няма заместник. Ако са групирани, работят по трима, четирима, петима, много по-лесно ще бъдат обслужвани и пациентите.

Стимулите в днешно време са простички, те се наричат пари. Предвидени са някакви средства, който желае, ще се възползва”, обясни д-р Константинов.

Коментари