Публикация

29-годишна жена с тумор в бъбрека беше оперирана чрез робот-асистирана хирургия със сложен достъп

29-годишна жена с тумор в бъбрека беше оперирана чрез робот-асистирана хирургия със сложен достъп

Решиде Дунгьова е на 29 години. През 2020 г. е диагностицирана с множествена склероза, малко след това разбира, че има и Тиреоидит на Хашимото. Посещенията при лекари се превръщат в част от ежедневието ѝ. По време на един от редовните ѝ прегледи при ендокринолог е насочена към нефролог, тъй като има съмнение за проблем с бъбреците.


„Нефрологът се съмняваше за стеноза на една от артериите на бъбрека и ми каза, че в най-лошия случай, ако се окаже прав, ще се извърши манипулация, която не е тежка. Направих си скенер с контраст за потвърждение на диагнозата. След получаване на резултатите бях много неприятно изненадана. Оказа се, че имам туморно образувание в бъбрека. Беше ми много трудно да приема тази диагноза, особено предвид факта, че страдам от множествена склероза. Дойде ми в повече, наистина“, разказва Решиде.

29-годишната жена проучва различни специалисти, с които да се консултира

„Минах през различни мнения. В интернет се натъкнах на проф. Калоян Давидов, началник на Клиниката по урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, разгледах обстойно самата болница и мнението за специалиста, след което реших, че това е правилният избор. Дойдох на преглед, нямах никакви колебания дали да се подложа на операция, защото съм майка на две деца“, споделя младата жена.

След като робот-асистираната операция е одобрена от НЗОК, Решиде постъпва в лечебното заведение

Най-добрият метод за хирургични интервенции на туморни образувания при млади пациенти е минимално инвазивният, а той е най-прецизен именно чрез робот-асистирана процедура.

 

Операцията извършват проф. Калоян Давидов, д-р Адриан Попов, специалист в Клиниката по урология, и анестезиологът д-р Десислава Велева-Драгнева.
Тъй като туморът на Решиде се намира по задната повърхност на бъбрека и към периферията му, проф. Давидов решава да извърши RAPN – ретроперитонеална робот-асистирана частична нефректомия (операция с достъп до органа през гърба, отстраняване само на образуванието и запазване на бъбрека). В повечето случаи операциите за отстраняване на тумор в бъбрека се извършват през коремната кухина (трансперитонеална процедура).

Поради локализацията на туморната формация в този случай обаче по-подходящ е достъпът през гърба

Този метод е рядък и прави операцията по-сложна, но предимството му е, че така се достига директно до бъбрека и тумора. Освен това, артерията на бъбрека се намира зад вената му и прониквайки откъм гърба, хирурзите стигат първо нея и могат да я контролират.

Злокачественото образувание е около 3 см, а екипът на проф. Давидов успява да извърши операцията за по-малко от час

с минимална кръвозагуба.


След интервенцията Решиде е отведена в добро състояние директно в Клиниката по урология.


Няколко часа след операцията обаче чрез контролни изследвания специалистите установяват, че пациентката е с много нисък хемоглобин, спрямо първите резултати след интервенцията. Показателите сочат, че има активно кървене, въпреки че тя се чувства много добре и дори разговаря със семейството си чрез видео връзка. В рамките на минути доц. Валери Гелев, началник на Клиниката по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, и екипът му се заемат със случая и съвместно с колегите си от Клиниката по образна диагностика извършват реновазография (контрастно рентгеново изследване на бъбречните съдове), за да се установи локализацията на кървенето.

Доц. Гелев прави свръх селективна емболизация, прониква в много малък по калибър съд

за да спре кървенето, като същевременно не запушва голяма и важна артерия. Прониквайки през малките периферни артерии, екипът от кардиолози извършва пластична манипулация върху един от малките съдове, в който поставят койл (пружина, която предизвиква неговото запушване).


Подобно усложнение съществува като риск при този вид операции за отстраняване на тумор от бъбрека. Ако обаче то не бъде установено навреме и не се реагира бързо, в зависимост от калибъра на съда, пациентът може да си отиде в рамките на минути или часове. Характерно за артериалното кървене в областта на бъбрека (каквото е усложнението в случая на Решиде) е, че то не спира от само себе си.


„Усложнението не беше тежко, това беше светкавична реакция от страна на лекарите, много бързо се организираха. Свалиха ме в интензивното, веднага ми направиха изследване, след това ме върнаха обратно в операционната и с местна упойка извършиха процедурата. Обиколила съм много лекари за тези години, но като професионалисти мисля, че тези са най-правилният ми избор. Ужасно добър екип, реагират за секунди в прекрасна колаборация. След процедурата ме свалиха долу, бях добре обгрижена. Нямам никакви оплаквания, наистина тази болница е номер едно, заради специалистите си“, споделя с усмивка Решиде.


Денят след процедурата 29-годишната жена вече се раздвижва, а към днешна дата се чувства добре и не изпитва болка.

Коментари