Публикация

Прецизни методи за диагностика на Хеликобактер пилори в УМБАЛ „Александровска“

Прецизни методи за диагностика на Хеликобактер пилори в УМБАЛ „Александровска“

Прецизни инвазивни и неинвазивни методи за диагностика на Хеликобактер пилори прилагаме в УМБАЛ „Александровска“.


Това съобщиха началникът на Лабораторията по микробиология д-р Александър Колевски и д-р Радослава Црънчева - гастроентеролог в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести.

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) (ХП) е грам-негативна бактерия, която може да инфектира лигавицата на стомаха

Този причинител е отговорен за голям процент от случаите на гастрит и язва, както и за някои тумори на храносмилателния тракт. Около 50% от световното население е носител на болестта. Независимо, че е специфичен за човека и вероятно инфекцията съществува от над сто хиляди години, присъствието на ХП в стомаха винаги води до възпалителна реакция. При повечето пациенти инфекцията е напълно безсимптомна и остава неразпозната. Тя обаче повишава риска от рак на стомаха, язвена болест и кървене от стомаха и дванадесетопръстника, особено при болни, които приемат нестероидни противовъзпалителни средства (с периферен обезболяващ, понижаващ температурата и противовъзпалителен ефект). Най-често използваните НСПВС са аспирин, ибупрофен, напроксен и др.

 

ХП инфекцията остава за цял живот, освен ако не се установи и лекува с антибиотици.

В УМБАЛ „Александровска“ носителството на ХП се установява по два начина:

  • неинвазивна диагностика (без гастроскопия) чрез изследване на антитела в кръвта (серологичен тест) или чрез фекален тест. Изследването се провежда в Централната лаборатория по микробиология, а от ноември т.г. са достъпни и
  • генетични тестове, които са инвазивни и се нуждаят от фиброгастроскопия. Те се базират на Real Time PCR реакция върху материали от стомашна биопсия, като позволяват прецизна диагностика на Хеликобaктер, както и определяне на чувствителност на индивидуалния щам на пациента към Кларитромицин – основен антибиотик в лечебната схема. Молекулярният тест се заплаща от пациента в размер на 50 лв., според ценоразписа на болницата.

На изследване подлежат пациенти със симптоми на язва или гастрит

(болка в стомаха, тежест, гадене, повръщане, ранно засищане, подуване на корема, отслабване на килограми и др.), както и за скрининг в семействата на лица, положителни за H. pylori. Пациентът постъпва за хоспитализация по клинична пътека 68 (лечение на заболявания на горен гастроинтистинален тракт), в рамките на която повежда кръвни изследвания, ехография на корем и фиброгастроскопия по НЗОК.

 

Препоръчва се болният да не е на антибиотична терапия, защото това може да повлияе на резултата.

Коментари