Публикация

Видео с д-р Пармакова и д-р Бацелова за ваксините по Ваши въпроси

Видео с д-р Пармакова и д-р Бацелова за ваксините по Ваши въпроси

Видеото от провелия се на 7 декември 2022 г. уебинар за ваксините остава на разположение на всички медицински специалисти в Кредоуеб. За да го гледате, трябва само да приемете поканата в Училище за ваксини. Уебинарът е посветен на въпроси от лекари, които бяха зададени предварително в платформата.

 

Във видеото може да видите коментарите на д-р Кремена Пармакова от Министерство на здравеопазването по следните въпроси:

  • Защо в аптеките липсва ваксината за грип при деца?
  • Защо отпадна реимунизацията срещу туберкулоза при 11 и 17 г.?
  • Колко време след боледуване от варицела може да се постави ваксина от имунизационния календар?
  • Каква е продължителността на имунитета след прилагане на ваксина за варицела?
  • Ваксини срещу херпесни вируси – какви са, как се прилагат?
  • Къде да черпим достоверна информация за ваксините?
  • Кои са практическите насоки за имунизации при деца с непълен имунизационен статус? Примери за ваксини срещу морбили, паротит, рубеола, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце, полиомиелит, хепатит Б.

 

Д-р Христина Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ Пловдив, представи данни за епидемиологичен взрив от варицела в детско заведение в Пловдив през 2019 г. Наблюдава се 100% контагиозност, казва тя в анализа. Всички, които не са боледували или ваксинирани, се разболяват.

 

Макар и рядко, се срещат фатални усложнения при това заболяване. Документиран е случаят на двегодишно дете, което прави стрептококов сепсис и починало 7 дни след първите симптоми на варицела. Първите 5 дни е лекувано у дома след съвет да бъде оставено само да се справи с инфекцията.

 

Д-р Бацелова отчете и сериозно изоставане на ваксинационното покритие по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка, който се причинява от HPV. България остава на едно от водещите места в Европа сме по смъртност от рак на маточната шийка, почти два пъти повече от средното за ЕС. В нейната презентация се съдържат актуални данни за България и други страни, в които тази ваксина се прилага.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари