Публикация

Грипната вълна в Европа измества COVID-19

Грипната вълна в Европа измества COVID-19

Случаите на грип в страната се увеличават, като сезонът тази година започва по-рано. Референтната лаборатория по грип и остри респираторни инфекции към Центъра по заразни и паразитни болести в София доказа наличието на грип А от типа H1N1 в три проби (общо този сезон има 10 положителни проби за него). Познат е още като пандемичен свински грип. Досега в България беше доказан (както и в момента доминира) грип A (H3N2). За това предупреди в свое изказване проф. Тодор Кантарджиев.

 

Той припомня още прогнозата, че тази зима ще доминира грип А, който има потенциала да предизвика епидемична вълна. Още повече, че колективният имунитет към грипа е спаднал поради изолацията през последните две години. Експертът припомня, че има начин да се предотврати тежко протичане на заболяването, ако още в първите 36 часа от появата на симптомите се вземе противовирусен препарат. У нас в аптеките има три вида такива лекарства, в това число римантадин хидрохлорид. Последният може да се приема и за профилактика, ако се налага да работите с много хора или пък имате малки деца (в детските колективи грип А се разпространява бързо).

 

Очакваме пик на грипа може би края на януари-февруари, постепенно затихване на вълната март или април, прогнозира проф. Ива Христова от Центъра по заразни и паразитни болести.

55% от всички респираторни вируси в Германия са грип

Към момента грипът доминира в Германия като процент от всички респираторни вируси. Това става ясно от актуални данни на института „Роберт Кох“ за 49-та седмица на 2022 г. В общо 243 (82%) от 296 контролни проби са доказани:

  • 162 (55%) случая с грипни вируси;
  • 52 (18%) с респираторни синцитиални вируси (RSV);
  • 20 (7%) с риновируси;
  • 14 (5%) с човешки сезонни коронавируси (hCoV);
  • 8 (3%) със SARS-CoV-2;
  • 6 (2%) с параинфлуенца вируси (PIV);
  • 5 (1%) с човешки метапневмовируси (hMPV).

Броят на тежките остри респираторни инфекции в Германия остава стабилен като цяло и в момента е на много високо ниво, близо до пиковите стойности на предишни грипни вълни. Делът на пациентите, хоспитализирани с тежко респираторно заболяване с диагноза грип, продължава да нараства и е бил 25% през седмица 49, става ясно още от справката на експертите в „Роберт Кох“. Делът на диагнозите COVID-19 е бил 9%. При най-малките пациенти на възраст от 0 до 4 години делът на диагнозите RSV остава много висок - 58%.

В САЩ вече са отчетени 8,7 млн. болни от грип

В САЩ активността на сезонния грип е висока в цялата страна и продължава да се увеличава, като най-често докладваният вирус е грип A (H3N2), според FluView на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

 

Свинският грип е на второ място като честота в САЩ, като 21% от случаите са били A(H1N1). От 130 584 проби, тествани през седмица 47, 25% са положителни за грип. Грипът се очертава като не по-малко опасен от COVID-19, като Досега този сезон CDC е отчел 8,7 милиона заболявания, 78 000 хоспитализации и 4 500 смъртни случая, дължащи се на грип. Сред тях са и 14 педиатрични смъртни случая от грип за този сезон.

 

Според експертите на CDC по-голямата част от циркулиращите грипни вируси са антигенно подобни на грипните вируси, включени в грипната ваксина за този сезон. Антивирусните лекарства срещу грип също помагат, но приемът им трябва да започне възможно най-рано.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари