Публикация

Българският зъболекарски съюз отбелязва 105 години от създаването си

Президентът на Европейската секция на Световната дентална федерация, министри и официални лица ще присъстват на тържеството на една от най-старите съсловни организации у нас.


Българският зъболекарски съюз тържествено ще отбележи днес 105-годишнината от създаването на съсловната организация.

На 20 декември 1905 г. в малкия салон на „Славянска беседа” в София се събират будни и родолюбиви представители на зъболекарската професия в България. Това е първият конгрес на българските зъболекари, който има за цел „да изслуша някои реферати по одонтология и стоматология от колегите, които желаят да ги прочетат, да  гласува устав на дружеството и най-после да избере едно настоятелство, което да ръководи дружествените работи”.
 
Най-възрастният от участниците е на 61 години и по право заема председателското място. Казва се Фридрих Фламих, роден в Прага, който е напуснал тогавашната Австро-унгарска империя, за да стане през 1878 г. първи и единствен зъболекар в нашата страна.

За този над един век са създадени факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна, обучени са хиляди лекари не само от нашата страна, но и граждани на над 50 държави.

В момента у нас работят 8300 зъболекари.
 
Специален гост на тържеството ще бъде д-р Герхард Сийбергер, президент на  Европейската секция на Световната дентална федерация (FDI). По-късно той ще се срещне с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Официалната програма започва с откриване на паметна плоча на читалище „Славянска беседа” от 10:30 часа. Барелефът изобразява първите радетели на организирано зъболекарско движение, като композицията е изработена от известните български  художници Георги Чапкънов-Чапа и Кирил Гогов. Паметната плоча ще бъде открита от кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Празникът ще продължи с тържествена част във Военния клуб в столицата, а водещ ще е актьорът Даниел Цочев. Председателят на УС на БЗС д-р Николай Шарков ще изнесе доклад, в който ще направи ретроспекция на изминалите години и предизвикателствата пред съсловието днес.
След това д-р Сийбергер ще изнесе лекция за философските аспекти на медицината и битието. Лекари по дентална медицина в различни лекции ще очертаят предизвикателствата пред професията и съсловието. Очаква се съсловната организация да бъде наградена с почетни знаци от различни институции за висок принос към обществото.
Ръководството на Българския зъболекарски съюз ще награди 98 лекари по дентална медицина от цялата страна за принос в развитието на професията.

По повод 105-годишнината на БЗС е издаден алманах и СD на български и английски език, който представя в многобройни документи и архивни снимки историята на съсловната организация.

Вечерта БЗС ще награди четирима журналисти за професионално отразяване проблемите на лекарите по дентална медицина.

Коментари