Публикация

В защита на отстранен лекар: Протест пред педиатрията в София

В защита на отстранен лекар: Протест пред педиатрията в София

Родители на деца, страдащи от диабет, протестират заради освобождаването на доц. Радка Савова, началник на Отделение по диабет в Клиниката по детска ендокринлогия и заболявания на обмяната в Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев", съобщи  Dariknews. Доц. Савова е освободена от поста на 13 декември.

 

Представители на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет ще внесат днес писмо до премиера, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването и до омбудсмана, в което настояват да бъдат известени за мотивите за освобождаването на доц. Савова, какви са възнагражденията на медицинските сестри, работещи в клиниката, кой ще поема грижата за децата и др.

 

Доц. Савова, която дойде пред болницата, каза пред журналисти, че има напуснали кадри от лечебното заведение заради ниски основни заплати, а медицинските сестри от другите отделения не желаят да се включат в графика на Отделението по диабет заради тежката работа. Медицинските сестри са уморени, те са в пенсионна или предпенсионна възраст, за тях работата в Отделението по диабет е много тежка, а аз станах изкупителната жертва, допълни тя. По думите й директорът на болницата д-р Благомир Здравков е трябвало да избира дали на работа да остане тя или медицинските сестри. Доц. Савова обясни, че е в пенсионна възраст, а срокът на договора, по който работи сега, изтича през април 2023 г., като тя е планувала да се оттегли след Нова година.

 

След прекратяването на договора й д-р Здравков е предложил на доц. Савова да остане на работа на граждански договор, като консултант. Все още доц. Савова не е отговорила дали ще остане на работа. В момента кабинетът й е запечатан.

 

Недомислица е университетските клиники да са търговски дружества, защото така „имаме двама господари – директорът на търговското дружество и деканатът“, каза още доц. Савова. По думите й тези клиники са „академична среда, начело с професори и доценти, с друг морал, нямащи нищо общо с търговски дружества, които са изцяло политически“.

 

Д-р Здравков каза, че е предложил консултантски договор на доц. Савова, за да продължи да работи, ако има желание, но няма да бъде началник на отделението. По думите му медицинските сестри и сега работят по график, а отделението засега ще бъде ръководено от доц. Аршинкова.  Д-р Здравков увери, че доц. Савова може по всяко време да вземе от кабинета си каквото прецени. По думите му децата, които досега са били пациенти на отделението, няма да останат без лечение.

Коментари

Това е естествено! Политиците никога не са се интересували и съобразявали със Закона!
Ето и настоящия Министър на Здравеопазването прави същото! Той не се интересува дали пациента получава  качествена медицинска помощ! Неговия интерес е да не зачита правата и нуждите на пациента!
Лошото е, че много от лекарите станаха политици! Вместо да бъдат медици!
Като всичките Очни лекари от поне 20-30 години насам! Перфектен еквивалент!