Публикация

Д-р Симидчиев: Атакува ни букет от два вида грип и вируси, болката в очите е симптом

Д-р Симидчиев: Атакува ни букет от два вида грип и вируси, болката в очите е симптом

Увеличават се пациентите с респираторни заболявания. Грипът засяга повече малките деца и възрастните хора.

"Букетът от грипни и респираторни заболявания е по-богат. Когато имахме мерки, те ограничаваха по-малко заразните заболявания. В момента имаме разпространение на два вида грип - птичи и вариант на стандартния. Освен тези два имаме и респираторен висур, който предизвиква бронхоспазъм. В детските заведения има доста болни, педиатричните заведения започват да се запълват", заяви зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Медикът подчерта, че респираторните заболявания не са изненадващи за този период на годината, но покрай Ковид пандемията са останали на заден план, тъй като коронавирусът е бил по-силно заразен.

"Най-честите симптоми са запушен нос, обща отпадналост, температура. Пациенти, които се разболеят от грип, могат да кажат в колко часа е започнало - има и болка в мускулите. А когато си движите очите в една и друга посока и усещате болка - знайте, че имате грип, инфлуенца миозит. Важното е, че при него има два медикамента, които могат да се ползват за лечение, ако се приложат до 24 часа от началото на заболяването", уточни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че няма проблем противогрипна ваксина да бъде поставена по всяко едно време, стига човек да успее да се опази здрав в период от две седмици след поставянето ѝ, докато изгради имунитет. Лекарят беше категоричен, че Ковид пандемията не е отслабила имунитета ни.

"Имунната ни система винаги е една и съща, тя трудно се поддава на имуностимулации. Имаме позабравяне на определени вируси. Когато имаме вирус, срещу който трябва да се защитаваме, нашата имунна система позабравя старите вируси, с които се е срещала", каза медикът.

И посочи здравеопазването като политика, около която могат да се обединят всички партии.

"Стремежът трябва да е към мерки, които да целят междупартиен консенсус и устойчивост - не мисля че може да бъде направен от единици, трябва партиите да приберат леко егото и тежките изказвания и да започнем да мислим как може да се случи. Здравеопазването е добро начало, няма партия, която в програмата си да не пише, че има нужда от превенция. Ако мислим какво ни обединява, а не какво ни разединява - ще постигнем такъв консенсус", убеден е депутатът от ДБ.

Коментари