Публикация

Хранене по време на празници – съветите на гастроентеролога

Хранене по време на празници – съветите на гастроентеролога

Д-р Кристина Петрова – гастроентеролог в УМБАЛ „Софиямед“, разказа за гастроентерологичните проблеми, които могат да възникнат при храненето по време на празници.


„По време на постите не се произвеждат ензими, които разграждат месото. Затова след като приключат постите е редно да има адаптивен период, който трябва да включва малко количество бели меса“, поясни д-р Петрова в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS.


Тя посочи, че

гастритите и жлъчните кризи са доста чести, както и острите панкриатити

„Жлъчната криза започва след преяждане, болката е в дясното подребрие и областта на корема, може да е придружено с гадене, повръщане, втрисане. Пациентите с диабет могат да не проявят типичните симптоми, те могат да се изявят само с подуване на корем, рефлукс“, обясни гастроентерологът. И подчерта, че

 

рисковете при самолечение на жлъчката са големи

 

и затова трябва да се потърси лекарска помощ.

„Болката при панкреаса е тежка, тя е в горната част на корема, опасваща, неспираща, пациентите се свиват, придружена е с гадене, повръщане, понякога с температура. Тази болка не може да се обърка. Острият панкреатит е предизвикан от жлъчни болести – камъни в жлъчката, които преминават в жлъчния път. Друга причина е твърдият алкохол“, обясни специалистът.

Д-р Петрова посъветва

да се внимава със солта, червения пипер

бахара и дафиновия лист, както и да се избягва консумация на твърд алкохол при пациенти с подобни проблеми.


„Първо трябва да има диагноза, преди да се прилага лечение“, допълни лекарят.

Коментари