Публикация

Лекар: Маските могат да спасят от грип. Носете ги, сега е страшно!

Лекар: Маските могат да спасят от грип. Носете ги, сега е страшно!

В момента личните лекари са изключително натоварени, обясни д-р Мирослав Спасов, който е общопрактикуващ лекар и педиатър, пред БНР.


„Хората престанаха да се пазят и боледуват от обичайните респираторни инфекции и от някои необичайни, като варицелата, която не е характерна за този сезон. Скарлатина имаме предоволно. В детските градини цели групи се поставят под карантина. Това не е нова болест. Трябва да се назначи адекватно лечение“, посочи лекарят.


Грипът също не е нещо непознато, напомни той, въпреки че по време на пандемията от Ковид случаите бяха намалели драстично.


„Пациентът може да посочи буквално часа, в който се е разболял при грипа. Инкубационният период е изключително кратък – 24 часа“, изтъкна д-р Спасов.

 

 

Д-р Мирослав Спасов
Д-р Мирослав Спасов, снимка: БГНЕС

 

„Маските могат да ни спасят от грип. По време на пандемията, когато ги носехме, честотата на респираторните инфекции беше намалява, почти нямахме такива пациенти в кабинетите. Сега е страшно“, разказа той.


И напомни, че

грипът е с продължително протичане

като посъветва хората да се имунизират и да не се самолекуват, за да не настъпят усложнения.

Не е късно за поставяне на противогрипни ваксини

„Проблемът е, че няма такива в момента. Приложихме своевременно ваксините за възрастните хора. От 50 човека, които имунизирах, нямам нито един болен“.
В момента няма желание за поставяне на Ковид ваксини, отчете още д-р Спасов. Когато има отделни желаещи пациенти, те се насочват към РЗИ.


Лекарят посочи, че

в аптечната мрежа има достатъчно противогрипни препарати, но липсват антибиотици

„Една от компаниите, които ги внасят, се изтегли. Има недостиг и на лекарства за лечение на диабет. Хората се снабдяват от чужбина, основно от Турция. От там се внася и пулмикорт. В Турция той струва 9 лева, а в България – 35-40 . Там има заводи на фармацевтични производители и ниско ДДС“.

Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции, подчерта д-р Спасов: „Те са необходими само при бактериални инфекции. Преценката за лечение с антибиотик трябва да е на лекар“.


Д-р Спасов посъветва при започване на вирусни симптоми - температура, главоболие, отпадналост и други, да се вземат препарати за понижаване на температурата и витамини, но ако до третия ден няма подобрение, да се потърси лекар.

 

Коментари