Публикация

Приемът на алкохол може да причини хипогликемия

Приемът на алкохол може да причини хипогликемия

Началникът на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”, гр. София, доц. д-р Даниела Попова, със съвети към хората със захарен диабет:

Когато говорим за контрол на кръвната захар при хората, страдащи от захарен диабет, трябва да знаем, че при силното й понижаване  се получава едно много неприятно състояние, което се нарича хипогликемия. Хипогликемията е опасна за диабетика и може да бъде контролирана чрез:

 

👉 Избягване на напитки и храни, съдържащи кофеин;

👉 Ограничение на алкохолния прием - до 2 пъти седмично по 1 или 2 питиета и винаги с прием на храна;

👉 Намаляване на приема на мазнини.

 

Храненето с високо съдържание на мазнини влошава инсулиновото действие и води до инсулинова резистентност. Що се отнася до консумацията на алкохол,

алкохолът има хипогликемично действие,

затова, когато пациентът приема алкохол и не възнамерява да продължи навиците си в това отношение, той трябва да го съобщи на своя ендокринолог – за да може това да бъде съобразено с храненето – с приема на въглехидрати или с корекции в диабетната терапия.

Най-важното при хранене, за избягване на хипогликемия е:

👉Да се приемат закуски между основните хранения и преди лягане. Препоръчително е 5-6 кратно дневно хранене пред 2-3 кратно.

👉Трябва да има въглехидратен прием през целия ден - нишесте, плодове и плодови сокове, мляко.

👉Препоръчва се ограничаване на концентрирани въглехидратни храни.

 

Хранителният режим трябва да бъде съставен правилно, подчертава доц. Попова, трябва да е съгласуван с ендокринолог на база на индивидуалния статус на всеки един пациент.

Още препоръки вижте във видеото:

SC-BG-01435

Коментари