Публикация

Д-р Иван Маджаров: Лекарските заплати да се вдигат спрямо ръста на клиничните пътеки

Д-р Иван Маджаров: Лекарските заплати да се вдигат спрямо ръста на клиничните пътеки

Лекарските заплати да се индексират спрямо инфлацията и ръста на клиничните пътеки. Това е едно от предложенията, направено от група икономисти, по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС), каза в предаването „Тази сутрин” д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация.

„Българският лекарски съюз прави трети опит да промени начина, по който се финансират болниците и по който се изчисляват заплатите на лекарите. Досегашните опити бяха направени от лекари, които са включени в работни групи. Те не срещнаха одобрение от властите. Внасяли сме предложенията си при почти всяко правителство“, обясни той.

Д-р Маджаров отчете, че този път инициативата е на здравния министър, който е създал работна група за остойностяването на медицинския труд. „Ние решихме да внесем предложение, което специално за нас ще бъде изработено от група икономисти. Възложихме им задачата да ни дадат икономически модел, който да е труден за компрометиране и атакуване, който да може да бъде надграждан и също така да е устойчив във времето“, поясни председателят на БЛС.

Целият труд възлиза на 94 страници и предлага

въвеждането на длъжности и рангове за лекарите по подобие на Германия. Икономистите обръщат внимание също така и на сериозните диспропорции в заплащането в различните региони и болници. Там икономистите предлагат да се дава някаква добавка от страна на държавата.


„Авторите на модела предлагат труда на лекарите да бъде индексиран с половината от ръста на клиничните пътеки или на цените на прегледите и 50% от годишната инфлация. Това означава, че при 10% инфлация и 10% увеличение на клиничните пътеки, заплатите трябва да бъдат индексирани с 10%. Важно е обаче да подчертая, че това, което икономистите предлагат, са основни заплати. На тях би трябвало да се начислява клас за прослужено време, за неблагоприятни условия на труд и ДМС-то“, допълни д-р Маджаров.

Коментари