Публикация

Студенти по медицина се обучаваха в новата централна лаборатория на „ЛИНА“

Студенти по медицина се обучаваха в новата централна лаборатория на „ЛИНА“

Навръх Игнажден първи в „ЛИНА“ влязоха третокурсници от Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас. Повод за посещението им бе практическо обучение по дисциплината „Микробиология“, водено от доц. д-р Сашка Михайлова, д.м.

 

„Преди няколко месеца, когато посетиха клинична лаборатория, им обещахме, че с радост ще ги чакаме отново, но вече в новата ни централна база. Радваме се, че това се случи на празник като Игнажден. Едва ли има по-добри гости от тези ученолюбиви и умни млади хора “, споделиха от екипа на здравното заведение.

 

Студентите по медицина имаха възможност да се запознаят с работата в микробиологичната лаборатория на „ЛИНА“, която тази година отбеляза 20 години от основаването си. Освен най-голямата, тя е и най-модерната в региона. Тук се извършват изследвания на проби от всички органи и системи. Използват се анализатори за определяне на бактериален растеж в стерилни биологични течности HB&L Uroquattro и DL-Biotech 32. Най-добър помощник в ежедневната практика е автоматизираната система Autof MS1000, която може да идентифицира 17000 щама микроорганизми за минути.

 

Доц. Михайлова показа на младите хора и апаратната зала на клинична лаборатория, както и лабораториите по вирусология, генетика, имунология, трансфузионна хематология, паразитология и клинична патология. Още на входа тя ги запозна с пътя на пробите и с добрите практики за вземане и съхраняване на биологичен материал, за да бъде едно изследване максимално точно.

 

За спомен студентите се снимаха пред коледната елха във фоайето.

 

Повече за новата база на „ЛИНА”

 

Централната лаборатория отвори в края на юни тази година. Тя се намира в Central park, точно срещу плувния басейн в бургаския к-с „Славейков“. Освен модерни технологии, тя предлага и удобство за пациентите. В нея има три манипулационни, като една от тях е специално за деца.

 

Коментари