Публикация

Две бебета са били разменени в столична болница

Две бебета са били разменени в столична болница

Тревожен случай с размяна на две бебета в столичната болница „Шейново“. Прокуратурата вече започна разследване, здравните власти също започват проверка.

Една от майките се усъмнила, че детето, с което е изписана от болницата преди месеци, не е нейно

Заради липса на всякаква визуална прилика жената решила да направи ДНК тест. Резултатите от него потвърдили, че съмненията ѝ са основателни.


„Веднага след като научих за случая с разменените бебета, се срещнах с директора на болницата и разпоредих на Изпълнителнатa агенция „Медицински надзор” и на Столичната РЗИ да извършат проверки.

Според мен става въпрос за човешка грешка и небрежност от страна на персонала

Това ще бъде установено в хода на проверките“, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред журналисти в Министерския съвет.


Той съобщи, че

започват проверки във всички акушеро-гинекологични структури в страната

като подчерта, че след приключването им ще бъдат взети сериозни мерки.

Здравният министър посочи, че става въпрос за две жени, които са родили през месец септември в един и същи ден, по едно и също време, като гривните на бебетата са били разменени.


„Има разминаване при поставянето на бебетата в количките. Номерата на гривните трябва да се проверяват, освен при първия контакт на майката с бебето, и при изписването им от болницата. На няколко етапа от веригата е проявена небрежност“, допълни министър Меджидиев.


Той посочи, че

сигналът за случая е постъпил късно в Министерството на здравеопазването

„Никой от моя екип не е бил уведомен до този момент. Това бе и забележката ми към директора на лечебното заведение. Той е разбрал за случая преди една седмица. Всеки ще понесе вината си, важно е случаят да бъде с правилен изход, а наша задача е да уточним кой каква грешка е допуснал“, коментира още здравният министър.

Коментари